Zelena planeta: u Indiji posađeno 66 miliona sadnica u jednom danu

Foto: PublicDomainPictures

Više od milion i po volontera sadilo je od jutra do večeri mladice  i očekuje se i potvrda rekorda od zvaničnika Ginisove knjige.

U indiji je prethodnih dana za samo 12 sati posađeno čak 66 miliona sadnica, čime je oboren prošlogodišnji rekord. Više od milion i po volontera vredno je, od sedam ujutru od 19 sati uveče, radilo kako bi ne samo poboljšali prošlogodišnji rezultati (u jednom danu zasađeno 50 miliona sadnica na više od 6.000 lokacija), već i da se spreče dalje štetne posledice promene klime koje nastaju usled seče šuma.

Kako su izvestile svetske agencije, da li je oboren „zeleni“ rekord potvrdiće u narednom periodu zvaničnici Ginisove knjige rekorda.

Ovogodišnja akcija masovne sadnje obavljena je u priobalnom području reke Narmada, u saveznoj državi Madja Pradeš, u centralnom delu mnogoljudne zemlje. Sađenje je organizovano u 24 regiona i kako je jedan lokalni funkcioner izjavio za Ej-Bi-Si u „istorijskoj ekološkoj akciji“ za koju je novac obezbedila lokalna vlada, učestvovala su deca ali i stari. Sađeno je više od 20 različitih vrsta drveća.

Indija je potpisnica Pariskog sporazuma i spremna je da rešava problem krčenja šuma na svojoj teritoriji. U narednom periodu, tačnije do 2030. godine, obavezala se da utroši više od šest milijardi dolara kako bi se sprečile negativne posledice po klimu tako što će pošumiti 12 odsto zemljišta, sada bez drveća.

Jedan od najčešćih razloga za krčenje ne samo u ovoj državi već i širom planete jeste dobijanje novih oranica za proizvodnju hrane. Nažalost, posledice seče stoletnih stabala su fatalne, sa planete godišnje nestane 15 milijardi stabala čime se neposredno u tiče na klimatske promene. U ukupnom procesu štetne emisije ugljen-dioksida u atmosferu nestanak i degradacija šuma u ukupnom „karbon otisku“ učestvuje sa 17 odsto, što je više od negativnog efekta koji ostavi čitav transportni sektor, podaci su Ujedinjenih nacija.

Sličan problem prisutan je i u Africi pa su se krajem prošle godine 10 najugroženijih država Crnog kontinenta zajedno obavezalo da će pošumiti 31,7 miliona hektara. U Australiji se koriste savremene tehnologije u cilju rešavanja problema pošumljavanja. Već dve godine koriste dronove kojima se snima teren i nakon identifikacije idealnih mesta iz malih letelica baca se seme. Učinak ove metode je oko milijardu novih sadnica godišnje.

(A. C, „Politika“)

Prethodni tekstIndija ne želi Kosovo u međunarodnim organizacijama!
Sledeći tekstAmbasadorka Indije sastala se sa novoizabranom premijerkom Republike Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime