Ambasadorka Indije sastala se sa novoizabranom premijerkom Republike Srbije

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije u Beogradu gđa Narinder Čohan danas se sastala sa novoizabranom premijerkom Republike Srbije Anom Brnabić i čestitala joj na izboru za predsednicu Vlade Srbije. Premijerka Brnabić je istakla značaj tradicionalno prijateljskih odnosa dveju zemalja u godini kada Indija i Srbija obeležavaju 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i izrazila zahvalnost za kontinuiranu podršku Indije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednica Vlade razgovarala je sa indijskom ambasadorkom o mogućnostima daljeg unapređenja bilateralne trgovinske saradnje i investicija. Ambasadorka Čohan predstavila je prioritetni projekat Vlade Indije „Digitalna Indija“ koji ima cilj da modernizuje indijsku privredu i radikalno transformiše kvalitet državne uprave kroz kreativnu upotrebu digitalnih tehnologija. Ambasadorka je ponudila pomoć Indije i saradnju na polju digitalizacije i razvoja IT sektora budući da su pomenuti sektori izdvojeni od Vlade Srbije kao razvojni prioriteti.

Premijerka Srbije i ambasadorka Indije takođe su razgovarile o tekućoj saradnji i potencijalu u sektoru turizma, filmskoj industriji, poljoprivredi, prehrambenoj i vojnoj industriji. Indijske kompanije su izrazile interesovanje da investiraju u Srbiji u proizvodnju poljoprivredne mehanizacije, farmaceutsku industriju i infrastrukturu.

Indija i Srbija tradicionalno gaje iskreno prijateljstvo još od vremena osnivanja Pokreta Nesvrstanih, a njihove odnose karakteriše uzajamno poverenje i razumevanje. Bilateralna saradnja dodatno je podstaknuta početkom 2017. kada je uvaženi Aleksandar Vučić posetio Indiju radi učešća na samitu „Vibrant Gujarat“, gde je imao prilike da razgovara sa indijskim premijerom i predstavnicima poslovne zajednice. Ova poseta je otvorila vrata saradnji od obostrane koristi.

Prethodni tekstZelena planeta: u Indiji posađeno 66 miliona sadnica u jednom danu
Sledeći tekstRusija i Indija razvijaju novog lovca pete generacije?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime