Ajurveda – leči pacijenta, ne bolest

Foto: Nawalescape/Pixabay.com

Ajurvedska medicina ili ukratko ajurveda nastala je pre više od 3000 godina u Indiji. Zasniva se na uverenju da zdravlje zavisi od delikatne ravnoteže između uma, tela i duha.

Foto: Nawalescape/Pixabay.com
Svrha ajurvede je objašnjenje zdravstvenog stanja svakog pojedinca, kao i promovisanje dobrog zdravlja. Ajurveda nije usmerena na borbu protiv bolesti, ali može ukazati na određene zdravstvene probleme ili stanja, odnosno uzroke.

Ajurveda je jedan oblik komplementarne i alternativne medicine. Zagovornici ajurvede veruju da je sve u univerzumu, živo i mrtvo, povezano. Dobro zdravlje podrazumeva ravnotežu uma, tela i duha u harmoniji sa univerzumom. Poremećaj ove ravnoteže znači bolest.

Takođe, smatra se da se svaki čovek sastoji od pet osnovnih elemenata koji se nalaze u svemiru (prostor, vazduh, voda, vatra i zemlja). Kombinacijom navedenih elemenata u ljudskom telu formiraju se tri životne sile ili energije koje se nazivaju „doše“. Smatra se da doša kontroliše funkcionisanje tela, s tim što je jedna doša kod svakog izraženija od ostalih. Razvijanje zdravstvenih problema i rizici za određene bolesti povezani su sa stanjem doša.

Vata doša (prostor i vazduh), pita doša (vatra i voda) i kafa doša (voda i zemlja) smatraju se osnovnom ajurvede.

Vata doša – smatra se najmoćnijom od svih vrsta doša. Ona kontroliše osnovne telesne funkcije, um, disanje, protok krvi, funkciju srca i varenje. Po ajurvedi, moguće loše stvari jesu prerani ili neredovni obroci, strah, tuga i kasni odlazak na spavanje. Međutim, pokazalo se i da zbog navedenih loših navika postoje šanse za razvoj anksioznosti, astme, srčanih oboljenja, kožnih problema i reumatoidnog artritisa.

Pita doša – ova doša kontroliše probavu, metabolizam i određene hormone povezane sa apetitom. Kisela i začinjena hrana su loše strane ove doše. Kada su loši probava i metabolizam, veći su rizici za razvoj Kronove bolesti, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i infekcija.

Kafa doša – ova životna sila kontroliše rast i razvoj tela, telesnu težinu i imuni sistem. Negativne stvari povezane sa ovom došom jesu unos previše slatkiša i soli u organizam. Zato postoje i povećani rizici za razvoj astme i drugih poremećaja disanja, kao i rizik za dijabetes, rak, mučninu i gojaznost.

Primena

U slučaju potrebe, praktičari ajurvede mogu dizajnirati plan lečenja koji obuhvata životnu, fizičku i emocionalnu snagu, kao i odnos ravnoteže tri navedene doše.

Cilj lečenja je čišćenje tela od nesvarene hrane koja može dovesti do bolesti. Proces čišćenja naziva se „pancha karma“, a dizajniran je tako da smanji neželjene simptome i vrati harmoniju i ravnotežu tela. Dizajn može podrazumevati prečišćavanje krvi, masažu i korišćenje: lekovitog bilja, medicinskih ulja, klistira ili laksativa.

Savetuje se svakome ko razmišlja o praktikovanju ajurvede da se prvo posavetuje sa sertifikovanim praktičarem i sa svojim lekarom.

Prethodni tekstČenaj – Detroit južne Azije
Sledeći tekstIndijska masaža glave

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime