Čenaj – Detroit južne Azije

Foto: Wikipedia/Frederik Questier.

Čenaj (poznat pre pod imenom Madras) je glavni grad indijske države Tamil Nadu i predstavlja četvrti grad u Indiji po broju stanovnika. Nalazi se na Koromandelskoj obali Bengalskog zaliva. Ima više od 4 miliona stanovnika, a metropolitensko područje ima 6,96 miliona stanovnika. Čenaj je veliki komercijalni i industrijski centar, a poznat je po kulturnom nasleđu i po hramovima. Smatra se centrom proizvodnje automobila u Indiji. Čenaj se zato naziva „Detroitom južne Azije“. U Čenaju se nalazi jedna od najvećih plaža na svetu, duga 12 km.

Glavne industrije su automobilska, softverske usluge, proizvodnja hardvera i finansijske usluge. Mnogo stranih automobilskih kompanija (Ford, Katerpilar, Hjundaj, BMV, Micubiši) ima svoje fabrike u Čenaju. Proizvode se automobili, traktori, teška mašinerija, tenkovi. Oko 48% auto-delova i 29% indijske proizvodnje automobila proizvodi se u Čenaju.

Mnogo stranih elektronskih kompanija ima svoje fabrike u Čenaju (Nokija, Motorola i Del). Proizvode se mobilni telefoni. Erikson i Alkatel imaju istraživačke centre u Čenaju.

Čenaj postaje najvažniji centar spoljašnjih usluga (autsorsing) finansijskih, zdravstvenih i drugih usluga za multinacionalne kompanije. Drugi je najveći izvoznik softvera u Indiji, a izvoz softvera donosi 2 milijarde dolara.

Prethodni tekstSvetski rekord je oboren – Indija odjednom lansirala 104 satelita
Sledeći tekstAjurveda – leči pacijenta, ne bolest

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime