Ajurveda savetuje: Zbog čega ne treba piti vodu dok stojite

Foto: Olichel/pixabay.com

Više od dve trećine ljudskog tela čini voda. Ona ima vrlo važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja, hidrataciji tela, cirkulaciji krvi i pravilnom varenju. Naše telo svakodnevno gubi značajnu količinu vode i zbog toga je vrlo važno da je konsumiramo tako da je naš organizam pravilno apsorbuje.

Drevna Ajurveda objašnjava da ispijanje vode odjednom ne dozvoljava našem telu da izvuče maksimum iz nje. Takođe se dodaje i su voda i njen unos direktno povezani sa vašim dnevnim raspoloženjem.

Ako stojite dok pijete vodu, vaši nervi su u napetom stanju. To zatim aktivira simpatički ili odbrambeni nervni sistem. Zbog toga vaše telo ima osećaj da se brani od opasnosti.

Doktor Danvantri, ajurvedski ekspert, savetuje da je položaj ispijanja vode u stajaćem položaju usko povezan sa brzinom kojom je pijemo.

Često se kaže da stajanje ubrzava brzinu ispijanja vode, a to stvara probleme poput artritisa i oboljenja zglobova. Doktor Danvantri dodaje da se u Rig Vedama pominje položaj u kom pijemo vodu, ali da je „dvoslislen, jer mnogo više ima veze sa time da se sva hrana i piće unose polako. Na taj način se olakšava proces varenja, a to pravilo važi i za vodu“, dodaje doktor.

Prethodni tekstZbog čega su monsuni toliko važni za Indiju?
Sledeći tekstAšvaganda: neverovatno moćna biljka i za zdravlje i za lepotu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime