Zbog čega su monsuni toliko važni za Indiju?

Foto: Mariamichelle/pixabay.com

Prognozira se da će u Indiji ovogodišnje padavine monsunskih kiša biti oko 97 procenata od prosečnih vrednosti. To je dobra vest za poljoprivrednike pred letnju setvu, naročito imajući u vidu da se polovina poljoprivrednog zemljišta u zemlji navodnjava.

Koje su kategorije monsuna?

Normalna, prosečna monsunska kiša je ona čije su padavine od 96 do 104 procenata 50-godišnjeg proseka od 89 cm prosečno tokom četvoromesečne sezone koja počinje u junu.

Padavine ispod 90 procenata od proseka svrstavaju se u sušu. Tokom prve dve godine mandata premijera Narendre Modija, 2014. i 2015. godine, monsunske kiše bile su ispod proseka, što je dovelo do kritika na račin Vlade i načina na koji su se borili sa sušom.

Padavine koje iznose preko 110 procenata od proseka označavaju prekomerne monsune, koji nisu opasni kao suša, ali mogu oštetiti određene useve.

Sezona monsuna počinje kišama na obali južne Kerale oko 1. juna, a do sredine jula proširuje se na celu zemlju.

Monsuni čine oko 70 procenata ukupnih godišnjih padavina i od ključnog su značaja za prinose poput pirinča, žita, šećerne repe i soje. Obrađivanje poljoprivrednih dobara čini oko 15 procenata ukupne indijske ekonomije vredne 2 triliona dolara, ali zapošljava preko polovine od 1.3 milijardi stanovnika.

Indijska poljoprivreda je samoodrživa u pogledu useva pirinča i žita, ali suše utiču na povećanje uvoza namirnica. Tako je bilo i u 2009. godini, kada je zbog suše bio smanjen prinos šećerne repe, što je dovelo do rekordnih cena na globalnom tržištu i povećanja lokalne inflacije.

Monsunske kiše pune rezervoare i podzemna skaldišta, što omogućava bolje navodnjavanje i bolju hidrataciju zemljišta. Veće padavine takođe smanjuju potražnju za subvencionisanim dizelom, koji se inače koristi u vodenim pumpama za vađenje vode za navodnjavanje iz bunara.

Prethodni tekstGandijeva „satjagraha“ i obojene revolucije
Sledeći tekstAjurveda savetuje: Zbog čega ne treba piti vodu dok stojite

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime