Ašvaganda: neverovatno moćna biljka i za zdravlje i za lepotu

Foto: YouTube/Dr Sam Robbins (Printscreen)

Ašvagandu mnogi smatraju magičnom biljkom i darom od prirode. U ajurvedskoj medicini vekovima se koristi za lečenje stresa, nervoze, iscrpljenosti, nedostatka sna i drugih tegoba. I zbog bogatstva antioksidantima, gvožđem i amino-kiselinama, ne čudi što  jedna od najmoćnijih biljaka u ajurvedskom lečenju.

Ime biljke ašvaganda prevedeno sa sanskrita znači ‘miris konja’ i to s pravom jer se tradicionalno veruje da osoba koja konsumira ovu biljku dobija konjsku snagu i vitalnost. Može se uzimati u obliku tableta ili praha, a neka od njenih svojstava su: hormonski balans, antiupalna dejstva, antioksidantna svojstva koja sprečavaju pojavu mnogih bolesti. Takođe je popularna kod jačanja imuniteta, protiv starenja, bolova u zglobovima i nesanice. Povećava moždane funkcije, poput pamćenja, pažnje i koncentracije, te blagotvorno utiče na siptome Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških oboljenja.

10 blagotvornih dejstava ašvagande na čovekovo zdravlje:

1. Ašvaganda je odlična za borbu sa stresom, jer povišava nivo kortizola, poznatog i kao hormon stresa. Ova biljka se koristi i u proizvodnji sredstava za umirenje i antidepresiva, jer pomaže kod oslobađanja od fizičkog i psihičkog stresa i depresije.

2. Sveži listovi ašvagande se tradicionalno u ajurvedi koriste za lečenje bolova u zglobovima, natečene kože i ko smanjenja otoka.

3. Rezultati istraživanja objavljeni u Indijskom magazinu psihološke medicine pokazuju da ašvaganda pomaže kod opuštanja jer je prirodni lek za borbu sa stresom.

4. U ajurvedi ašvaganda je poznata i kao balja, što znači da daje energiju u stanju opšte oslabljenosti organizma. Poznato je da povećava snagu, izdržljivost i daje energiju.

5. Ova egzotična biljka je korišćena u alternativnoj medicini kod lečenja mnogih mentalnih degenerativnih oboljenja jer pomaže rast nervnih ćelija i štiti moždane ćelije od štetnih uticaja iz okruženja.

6. Ašvaganda se koristi i kao afrodizijak, jer podstiče seksualno zdravlje.

https://www.instagram.com/p/BgOhp30gpeX/?tagged=ashwagandha

7. Vekovima se koristi kao opšti lek za celo telo, jer vas čini jačim i zdravijim. Ašvagande ima i u napitku Chyawanprash, koji se koristi u skoro svakom domaćinstvu u Indiji.

8. Osim što sveubuhvatno podstiče metabolizam, ašvaganda može biti i odlična u sprečavanju nastanka kancera jer usporava rast kancerogenih tumora.

9. Ašvaganda pomaže i endokrinom sistemu regulisanjem hormonskog balansa. Istarživanja su pokazala da smanjuje simptome poput valunga i promene raspoloženja tokom menopauze.

10. Ašvaganda podmlađuje i zbog toga je vrlo efektivna kod nesanice. Umiruje nervni sistem, ublažuje stres i otklanja nedostatak sna. Obično se koristi prah biljke pomešan sa medom i toplim mlekom. Takođe, pre spavanja redovno možete uzimati šolju toplog mleka pomešanu sa kašičicom ašvagande u prahu.

Ašvaganda u službi lepote

Nega kože: Ašvaganda stimuliše hormon dhea, koji je prethodnik tostesterona i estrogena i koji je zaslužan za proizvodnju prirodnih ulja kože. Takođe pomaže kod održavanja vitalnih jedinjenja i proteina u koži kao što su hijaluron koji hidrira kožu, elastin koji održava elsatičnost kože i kolagena, koji jača kožu. Za sjajnu kožu, ašvagandu možete, pomešanu sa suvim đumbirom i limunom, koristiti kao toner.

Zdrva kosa: koristi se u šamponima, i veruje se da podstiče cirkulaciju temena i jača kosu, kao i da uklanja perut. Ašvaganda takođe stimuliše proizvodnju melanina, pigmenta zaslužnog za boju kose, tako da sprečava pojavu sedih. Uz to, jača kosu i sprečava njeno opadanje.

Prethodni tekstAjurveda savetuje: Zbog čega ne treba piti vodu dok stojite
Sledeći tekstTAFE – prvi indijski proizvođač traktora koji je osvojio F&S nagradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime