Ašvaganda pomaže u koordinaciji uma i čula

Foto: Wikipedia/ Wowbobwow12

Ašvaganda je biljka kod koje je najcenjeniji deo sam koren. Smatra se Ginsengom u Ajurvedskoj tradicionalnoj medicini Indije. Smatra se i adaptogenom inače poznatim terminom koji se koristi za opisivanje biljaka koje poboljšavaju telesnu energiju i atletske sposobnosti, povećavaju imunitet na prehlade i infekcije i povećavaju seksualne sposobnosti i plodnost.

Korištenje Ašvagande datira od pre čak tri do četiri hiljade godina unazad, gde je prvi put opisana u svetim tekstovima Ayurveda medicine. Ovaj izuzetno cenjeni tradicijijski sistem lečenja nastao je u današnjoj Indiji, a smatra se da je stariji čak i od tradicionalne kineske medicine.

Studije su dokazale da koren Ašvagande može smanjiti negativne efekte stresa, uznemirenosti i nesanice, smanjuje holesterol uz povećanje seksualne aktivnosti. Ašvaganda se koristi za vraćanje muškog libida, leči impotenciju i povećava plodnost muškaraca. Zanimljivo je da ga u južnoj Aziji nazivaju muškim seksualnim tonikom. Istraživanja na ukazuju da ekstrakti ove biljke mogu imati direktan uticaj na spermatogeneze semenih kanalića direktnim delovanjem testosterona.

Ašvaganda se tradicionalno koristi za lečenje različitih bolesti povezanih sa oštećenjem živčanog tkiva, a u vezi sa razornim molekulima poznatim kao slobodni radikali. Slobodni radikali imaju ulogu u starenju organizma i kod takvih neuroloških bolesti kao što su epilepsija, Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Pojedini naučnici pretpostavljaju da biljka može imati i antioksidativna svojstva. Ašvaganda utiče na poboljšanje zdravstvenog stanja organizma zbog njenih adaptogenih svojstava koji uvećavaju otpornost organizma na fizičke, hemijske i psihološke stresove uz poboljšanje ravnoteže i homeostaze u telu, a smatra se čak i da usporava rast tumora. Kada je organizam pod stresom, nadbubrežne žlezde povećavaju lučenje kortizola, hormona stresa koji je povezan sa odgovorom „bori se ili beži“. Kortizol proizvodi mnoge negativne posledice u organizmu, uključujući i osećaj anksioznosti, umora, slabog pamćenja i koncentracije, nesanice, povećanja težine posebno oko stomaka.

Zato Ašvagandha ima odličnu sposobnost da smanji nivo kortizola u organizmu (sadrži u sebi vrstu sterodinog laktona) i na taj način vraća organizam nazad u uravnoteženo stanje.

(Lekovitasvojstva.com)

Prethodni tekstOnam 2017: 5 delikatesa koje ne smete preskočiti
Sledeći tekstOnam Sadhia 2017: velika vegetarijanska svečanost sa 26 jela

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime