Kapha telesni tip u ajurvedi

Imaju jaku građu, široke grudi i ramena, veliku mišićnu masu i teške kosti. Koža im je deblja i masna, pa zglobovi i tetive nisu tako istaknuti. Koža im je sjajna, meka, svetla, čak bleda, a kosa raskošna i gusta.

Sporije uče, ali nikad ne zaboravljaju, imaju odlično dugoročno pamćenje. Teško donose odluke, a kada je donesu, ona je čvrsta. Znoje se umereno, a san im je zdrav i dubok. Brzo zaspu i dugo spavaju, mogu se čak i izležavati puno više nego druge doše.

Probava im je redovna. Tolerantni su, ljubazni, ali ako ih uvredite znaju jako da se naljute. Neravnoteža se pokazuje kroz začepljene sinuse, curenje nosa, zadržavanje tečnosti, bolne zglobove, visok nivo holesterola i šećera u krvi, te sklonost alergijama. Ne vole vlažno i hladno vreme. Skloni su zimskoj i prolećnoj depresiji. U ponašanju pokazuju tendenciju ka odugovlačenju, teško se menjaju i donose odluke.

Uputstva za uspostavljanje ravnoteže

Prijaju im namirnice koje su lagane, suve i tople. Najviše koristi imaćete od namirnica gorkog i  slanog ukusa. Topla, lagana hrana, poput supe ili variva je idealna za vas.

Pokušajte jednom nedeljno da budete na tečnoj dijeti, koristite taj dan samo sveže sokove od voća ili povrća te kašaste, tople supe od povrća.

Izbegavajte slatko, osim meda koji smiruje kaphu. Smanjite unos mlečnih proizvoda jer oni doprinose povećanju kaphe u telu. Kaphe su izuzetno osetljive na mirise, važno je da svakodnevno i svesno udišu prirodne mirise.

(Stil Kurir)

Prethodni tekstMagični indijski prah uklanja znake starenja
Sledeći tekstIndijski Tata Altroz u Ženevi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime