Pita telesni tip u ajurvedi: uspostavljanje ravnoteže

Srednje su visine i sportski građeni. Kompletna građa je naglašenija nego kod vata tipova, imaju širi grudni koš i mišićavo, skladno telo. Oči su im smeđe, sive ili zelene. Prija im toplo, ali ne prevruće vreme jer su osetljivi na pregravanje tela.

Prosečne su građe i fizičkog rasta, puno se znoje, imaju snažnu probavu i bistre oči. Koža im je crvenkasta, sjajnog tena, s dosta madeža, bubuljica i pega. Nokti su jaki. Imaju dobru koncentraciju i pamćenje, te spavaju u cugu. Vrlo su emotivni – snažno vole, ali i mrze. Odgovara im hrana i piće koji hlade, blaga klima i sveže vreme. Više vole začinjeniju hranu, slatkiše, ljuto, dok pića moraju biti hladnija. Za razliku od vata tipova, teže podnose tropske temperature.. Muči ih probava, sklonost ljutnji, te nestrpljivosti.

Uputstva za uspostavljanje ravnoteže

Ključ za ravnotežu pite je umerenost. U stanju ravnoteže pite su hrabre, prijatne, radosne te zrače osećajem zadovoljstva koji prenose na okolinu.

Nemojte se dugo zadržavati u toploj kadi ili pod toplim tušem. Spavajte u hladnoj prostoriji. Pite imaju odličnu probavu, ali je od izuzetne važnosti da se ne prejedu. Osetljive su na sve nečistoće u hrani, vodi ili vazduhu. Važno je da se kreću i redovno borave na svežem vazduhu. Budući da višak pite pregoreva um i telo, ovoj doši pogoduju hladna pića i rashlađujuća hrana. Hrana sa slatkim, gorkim i blagim ukusima je najbolja za njih. Odgovara im i sirova hrana.

Prethodni tekstSandalovina – da vam koža zablista
Sledeći tekstIndijski kari pirinač

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime