10 načina na koji će 2-3 urme dnevno poboljšati vaše celokupno zdravlje

Foto: pexels.com/shkrabaanthony

Urme, poznate i kao datulje, ili khajoor u različitim delovima sveta, nude iznenađujući broj zdravstvenih prednosti.

Evo 10 sjajnih načina na koje vam urme mogu pomoći:

  1. Pune su esencijalnih nutrijenata

U urmama se nalaze mnogi esencijalni nutrijenti poput vitamina, kao što su vitamin B6 i vitamin K, minerali, kao što su kalijum i magnezijum i vlakna. Oni obezbeđuju energiju vašem telu.

2. Pomažu kod probave

Visok sadržaj vlakana pomaže kod varenja i sprečava zatvor te pomaže redovno pražnjenje creva. Urme su poznate kao prirodni laksativ pomažući pravilnom radu probavnog sistema.

3. Urme su prirodni zaslađivač

Urme su prirodni zaslađivač, te su zato zdravija alternativa od rafinisanih šećera. Mogu se koristiti u različitim receptima da bi im dodali slatkoću bez da dodajete šećer.

4. Pune su antioksidanata

Urme sadrže antioksidante kao što su flavonoidi, karotenoidi i fenolna kiselina. Ovi sastojci pomažu da se neutrališu štetni slobodni radikali u vašem telu, i time doprinose sveukupnom zdravlju ćelija.

5. Poboljšavaju zdravlje kostiju

Urme su dobar izvor minerala kako što su fosfor, magnezijum i kalcijum koji održavaju zdravlje vaših kostiju. Redovna konzumacija može sprečiti razvoj bolesti kao što su osteoporoza.

6. Čuvaju zdravlje srca

Urme su bogate kalijumom, mineralom esencijalnim za održavanje zdravlja srca. Redovni unos kalijuma pomaže u regulisanju krvnog pritiska, smanjujući rizik kardiovaskularnih bolesti.

7. Bogat su izvor gvožđa

Urme su tako bogate gvožđem, što ih čini ključnom namirnicom za osobe koje pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Ako uvrstite urme u svoju ishranu možete da osetite povećanje nivoa energije i bolji protok kiseonika u svom telu.

8. Prirodno će vam povećati energiju

Urme su brzi i prirodni izvor energije zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata, među kojima su i prirodni šećeri kao što su glukoza, fruktoza i saharoza. Zbog toga su sjajan izbor za užinu koja će vam brzo dati energiju.

9. Odlične su za mršavljenje

Dijetalna vlakna u urmama pomažu da se osećate sito i ispunjeno, zbog čega su odličan izbor ukoliko želite da smršate. Konzumacijom urmi smanjićete sveukupni unos kalorija.

10. Poboljšavaju kognitivne funkcije

Urme sadrže jedinjenja kao što su vitamin B6 i holin, koji se povezuju sa kognitivnom funkcijom i zdravljem mozga. Redovna konzumacija urmi dovodi do održavanja optimalne funkcije mozga.

Prethodni tekst10 najpoznatijih indijskih muzičara svih vremena (video)
Sledeći tekstIndijski horoskop za 2024: Ovo su najbolji dani u godini za svaki znak

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime