10 najpoznatijih indijskih muzičara svih vremena (video)

Foto: Instagram.com/arrahman (Printscreen)

Indija je zemlja bogata mnogim kulturama, tradicijama, folklorom i talentima. Jedan takav talenat kojim je ova zemlja neverovatno bogata su muzika i umetnost. Indijci su prilično kreativni i ističu se u oblastima u koje se upuštaju. Na primer, muzička industrija je imala toliko vokala i muzičara koji su indijsku muziku učinili poznatom širom sveta. Oni su harizmatični, talentovani i poseduju glas ili instrument toliko melodičan da bi se čak i neko ko ima averziju prema muzici navukao na njihov ritam, piše TOI.

U nastavku pogledajte kojih je to 10 kultnih indijskih muzičara obeležilo kulturu ove zemlje, ali i celog sveta.

Pt. Ravi Shankar

Pt. Ravi Šankar, virtuoz na sitaru kako je poznat nadaleko, proslavio se popularizacijom indijske klasične muzike širom sveta. Pandit Šankar je bio učenik čuvenog Alaudina Kana i njegova saradnja sa Džordžom Harisonom iz poznatog benda „Bitlsi“ upoznala je zapadnu publiku sa indijskom klasičnom muzikom. Njegovo majstorstvo na sitarom i njegove inovativne kompozicije su ga učvrstile kao cenjenu ličnost u svetu muzike.

Lata Mangeshkar

Lata Mangeshkar, koju su od milošte zvali „indijski slavuj“, imala je sedam decenija karijeru pevajući za indijsku kinematografiju. Njen duboki glas, pevanje, svestranost i sposobnost da svojim glasom prenese različite emocije učinili su je legendom bez premca u svetu plejbek pevanja. Njena smrt donela je talas tuge širom sveta i mnogi poznati pevači su joj odali počast.

A.R. Rahman

Čovek kakvog nigde nema, A.R. Rahman je kompozitor i muzičar, koji je potpuno promenio, unapredio i revolucionisao indijsku filmsku muziku. Njegova fuzija indijske klasične muzike i melodija sa savremenim zvucima donela mu je globalno priznanje i slavu. Rahman je takođe osvojio Oskara i 2 Gremija, sa pesmama koje pokrivaju skoro svaki omiljeni žanr. Rahmanove kompozicije odražavaju inovativnost, istinsku kreativnost i kulturno bogatstvo.

R.D. Burman

Jedan od najslavnijih muzičara svih vremena, R. D. Burman bio je jedno od najcenjenijih imena u indijskoj muzičkoj industriji. Zvali su ga „Pancham Da“ i redefinisao je bolivudsku muziku 1970-ih i 1980-ih. Stvorio je bezvremenske melodije koje i danas zabavljaju publiku i očaravajuće tonove koji teraju na ples. Komponovao je muziku u različitim žanrovima, dajući svakoj kompoziciji svoj jedinstveni stil. Njegova saradnja sa legendarnim tekstopiscima i pevačima rezultirala je hitovima na top listama.

Ustad Zakir Hussain

Poznato ime u muzičkoj industriji, Ustad Zakir Hussain je maestro tabla koji se proslavio zbog svog talenta i inovativnosti. Može se nazvati čudom od deteta jer je prvi koncert održao sa 7 godina. Njegova saradnja sa umetnicima iz različitih žanrova i kultura je dokaz njegove vičnosti u različitim muzičkim tokovima i sposobnosti da briljantno pomera granice tradicionalnog sviranja tabla.

Pt. Bhimsen Joshi

Pandit Bhimsen Džoši, poznata figura u žanru hindustanske klasične muzike, imao je glas koji je čak mogao da pretvori čoveka koji nije zainteresovan za muziku u onog koji je slušao pobožne pesme. Bio je poznat po Khaial obliku pevanja, a muzika je pokazivala neuporedivu dubinu i emocije, što mu je donelo brojna priznanja.

Hariprasad Chaurasia

Sin rvača bez prethodnog podučavanja muzike, Hariprasad Čaurasija je stekao zavidnu reputaciju u svetu. On je proslavljeni klasični flautista i majstor je u sviranju bansurija u hindustanskoj klasičnoj tradiciji. Čaurasijina strast prema muzici dovela ga je do toga da u 15. godini od svog komšije nastavi klasičnu vokalnu obuku. Njegovo muzičko putovanje vodio je Pandit Bholanath Prasanna, poznati flautista iz Varanasija. Karijeru je započeo na All India Radio (AIR) u Cuttack-u, Orisa, a zatim se preselio u AIR Bombai, gde je njegov talenat došao do filmske industrije.

Ustad Bismillah Khan

Ustad Bismillah Khan je bio šehnai maestro, koji je instrument učinio popularnim van asocijacije na svadbene trube i svečanosti. Ustad Bismillah Khan uveo je šehnaiju na globalnu scenu, a indijska vlada ga je ohrabrila da nastupa na međunarodnim festivalima i predstavama. Njegovi nastupi i doprinosi indijskoj klasičnoj muzici doneli su mu Bharat Ratnu, najvišu indijsku civilnu nagradu.

T.H. Vinayakram

T.H. Vinaiakram je poznat kao ‘Bog ghatama’, koji je stekao slavu zbog popularizacije instrumenta zemljanog ćupa, ghatama. Ovaj muzičar koji je osvojio Gremi je stručnjak za karnatičku muziku i osvojio je prestižne nagrade, uključujući nagradu Sangeet Natak Akademi, Padma Shri i Padma Bhushan. Vinaiakramovo ovladavanje ghatamom ne samo da mu je donelo međunarodno priznanje, već ga je takođe utvrdilo kao inovativnog čoveka koji je doneo slavu prilično regionalnoj i potcenjenoj muzičkoj opremi.

Pandit Shivkumar Sharma

Ugledni Santoor maestro, Pandit Shivkumar Sharma rođen je u Džamuu i Kašmiru 1938. Proslavio se po tome što je promenio mišljenje o sviranju Santoora i popularizovao ga u klasičnoj muzici. Tek u tinejdžerskim godinama upoznao se sa Santoorom, manje poznatim instrumentom u hindustanskoj klasičnoj muzici u to vreme. Zatim se posvetio ovladavanju Santoorom, sa ciljem da ga umeša u žanr klasične muzike.
Godine 1955. debitovao je kao izvođač Santoora u Bombaju, označivši značajnu prekretnicu u njegovoj karijeri.

Prethodni tekstVodu sa cimetom pijte svakodnevno: Evo kako vam može pomoći u gubitku težine
Sledeći tekst10 načina na koji će 2-3 urme dnevno poboljšati vaše celokupno zdravlje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime