Vodu sa cimetom pijte svakodnevno: Evo kako vam može pomoći u gubitku težine

Foto: pexels.com/anna-pou

Voda sa cimetom je stekla popularnost kao napitak za koji se veruje da pomaže u gubitku težine, zahvaljujući svojim potencijalnim zdravstvenim prednostima. Iako je važno napomenuti da nijedan sastojak ne može garantovati značajan gubitak težine sam po sebi, uključivanje vode sa cimetom u zdravu ishranu i način života može doprineti opštem blagostanju i podržati kontrolu težine.

Pospešuje metabolizam

Poznato je da cimet ima termogena svojstva, što znači da može pomoći u povećanju metabolizma u telu. Začin sadrži jedinjenja koja aktiviraju termogenezu, proces u kome telo generiše toplotu i sagoreva kalorije za varenje hrane. Iako uticaj možda nije dramatičan, blago povišen metabolizam može doprineti ukupnom procesu sagorevanja kalorija.

Reguliše nivo šećera u krvi​

Cimet je proučavan zbog njegove potencijalne uloge u poboljšanju osetljivosti na insulin i snižavanju nivoa šećera u krvi. Stabilni nivoi šećera u krvi mogu pomoći u sprečavanju prekomernih skokova insulina i padova, što može smanjiti želju za slatkom ili visokokaloričnom hranom. Promovišući bolju kontrolu šećera u krvi, cimet može indirektno da podrži napore za gubitak težine sprečavanjem prejedanja i smanjenjem verovatnoće skladištenja viška glukoze u obliku masti.

​Suzbija apetit​

Neke studije sugerišu da cimet može imati efekte na suzbijanje apetita. Smatra se da aroma cimeta utiče na funkciju mozga i može pomoći u smanjenju želje za slatkom i visokokaloričnom hranom. Obuzdavanjem žudnje i promovisanjem osećaja sitosti, pojedinci mogu biti manje skloni konzumiranju prekomernih kalorija, pomažući u kontroli težine.

Poboljšava varenje​

Cimet se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja. Može pomoći u smanjenju nadimanja, lošeg varenja i nelagodnosti nakon obroka. Efikasno varenje je ključno za apsorpciju hranljivih materija i opšte zdravlje creva. Kada sistem za varenje funkcioniše optimalno, telo može bolje da izvuče esencijalne hranljive materije iz hrane, potencijalno podržavajući gubitak težine promovišući opšte zdravlje.

Ima protivupalna svojstva​

Hronična upala je povezana sa gojaznošću i drugim metaboličkim poremećajima. Cimet poseduje antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u ublažavanju upale u telu. Smanjenjem upale, cimet može podržati metaboličke procese i doprineti okruženju pogodnom za gubitak težine.

Bogata je antioksidansima

Cimet je bogat antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u telu. Antioksidansi igraju ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Iako direktan uticaj na gubitak težine može biti indirektan, sveukupne zdravstvene prednosti antioksidanata doprinose opštem blagostanju, podržavajući zdrav način života koji doprinosi kontroli težine.

Detoksikuje telo​

Ostati hidrirani je od suštinskog značaja za opšte zdravlje i može doprineti gubitku težine. Voda sa cimetom pruža ukusnu opciju za hidrataciju, potencijalno podstičući pojedince da piju više vode tokom dana. Pored toga, neki zagovornici sugerišu da voda sa cimetom može imati blaga svojstva detoksikacije, pomažući prirodnim procesima u telu eliminisanja otpada i toksina, piše TimesOfIndia.

​Kako napraviti vodu sa cimetom​

Da biste uključili vodu sa cimetom u svoju rutinu, razmotrite sledeće savete:

Štapić cimeta ili prah: Možete koristiti ili štapiće cimeta ili mleveni cimet koje ćete preliti vodom. Štapići cimeta se mogu dodati direktno u vodu, dok se mleveni cimet može mešati u toplu vodu i procediti.

Kombinujte sa drugim sastojcima: Poboljšajte ukus i potencijalne prednosti dodavanjem drugih sastojaka poput kriške limuna ili nekoliko listova mente.

Iako voda sa cimetom može biti ukusan dodatak vašoj rutini, neophodno je dati prioritet ukupnoj hidrataciji tako što ćete piti adekvatnu količinu obične vode tokom dana.

Prethodni tekstU Indiji živi najveći broj vegetarijanaca na svetu: Ovo je 5 glavnih prednosti biljne ishrane
Sledeći tekst10 najpoznatijih indijskih muzičara svih vremena (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime