Gandijeva filozofija ishrane

Foto: sr.wikipedia.org

Gandijev stil života bio je krajnje pojednostavljen, ali su mu zato misli bile duboke, bogate i visoko intelektualne. On je i u svakodnevnom životu bio personifikacija svojih misli i uverenja.

Kao i kada je reč o drugim aspektima života, i kada je reč o hrani, Gandi je verovao da ona treba da bude jednostavna i prirodna. Hrana za njega nije bila samo sredstvo da se zadovolji glad – on je hranu video kao osnovni sastojak koji treba da uobliči ljudsku svest. Govorio je da u svetu ima toliko gladnih da Bog pred njima ne može da se pojavi drugačije nego u obliku hleba.

Advokat po vokaciji, Mahatma je napisao nekoliko knjiga u svom životu, a neke od njih bile su o hrani i zdravlju. Da bi održao svoje energetske nivoe, ali i pratio svoj jednostavan način života, Gandi je eksperimentisao sa raznim dijetama.

Zalagao se za zdravu i kvalitetnu hranu koja će vas držati aktivnimn. Bio je vegetarijanac i smatrao da čovek nije rođen kao mesožder, već da živi od voća i bilja koje zemlja rađa.

Sledio je disciplinovano dijetetski režim ishrane. Braon pirinač bila mu je omiljena namirnica, kao i sezonsko povrće. Pio je kozje mleko.

Mahatma Gandi verovao je da treba konsumirati sezonske proizvode i jesti sirovo voće i povrće. Kao zaslađivač, više je voleo „jaggeri“ nego rafinisani šećer.

Njegovi dijetetski eksperimenti nastavili su se do tačke kada je prestao da unosi začine i počeo da jede samo kuvanu ili sirovu hranu.

Evo nekih od Gandijevih omiljenih sastojaka i genijalnih načina pripreme hrane.

Gur Aur Atte Ka Halva

To je alva koja se brzo i lako sprema od pšeničnog brašna, griza i jagerija (zaslađivača).

Kachumbar salata

To je salata sa šargarepom, krastavcem, crvenim lukom, paradajzom i kukuruzom šećercem, posuta začinima i prelivena kiselim mlekom.

Panchratna obrok

Ukusno i zdravo jelo koje se priprema od pet vrsta sočivo.

Ajurvedski Khichdi

Jelo od pirinča koje omogućuje proces detoksikacije organizma.

Sok od cvekle

Čisti od toksina i veoma je zdrav.

Foto: lauracuriacu/pixabay.com
Foto: lauracuriacu/pixabay.com
Prethodni tekstZajedničko obeležavanje godišnjice rođenja Mahatme Gandija i Međunarodnog dana nenasilja
Sledeći tekstDobri odnosi Srbije i Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime