Indijski aromatični pirinač

Pirinač sa kombinacijom začina i oraha koji će biti odličan prilog za bilo koje meso, a može da bude i lagani ručak.

Sastojci:

– jasmin ili basmati pirinač (dve manje šolje)

– 1 sitno seckani crni luk

– 5 zelenih kardamoma (celih)

– 5 zrna crnog bibera

– 5 karanfilića

– 1 list lorbera

– malo šafrana

– pileći bujon (oko 1l)

– malo soli

– pola šake suvog grožđa

– ghee ili maslinovo ulje

(za posipanje)

– 1 šaka lešnika, badema, pistaća (pomešano)

– malo seckanog svežeg korijandera

Pirinač oprati u 2-3 vode i potopiti ga 15-ak minuta. Na ulju ili prečišćenom puteru (ghee) propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka. Zatim, ubaciti sve začine (osim šafrana) i kratko ih propržiti, dok ne krenu da puštaju svoje arome. Ubaciti i opran i oceđen pirinač i propržiti sve zajedno par minuta.

U šerpu sipati bujon i zagrejati ga skoro do ključanja, zatim dodati šafran. Ovim bujonom preliti pirinač i začine i kuvati na najjačoj vatri 5 minuta. Zatim, smanjiti vatru i kuvati još 6-7 minuta.

Skinuti sa vatre, dodati šačicu suvog grožđa, preko staviti alu foliju i dobro poklopiti da se upari. Kada odstoji 15-ak minuta servirati u tanjir ili staviti u činiju i preko krupno naseckati bademe, pistaće, lešnike i malo svežeg korijandera.

(Mr.Kitchen)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime