Kurkuma (indijski šafran) – univerzalni lek

Foto: Alice_Alphabet/Pixabay.com

Nimalo ne čudi što svakog meseca kurkuma puni stranice naučnih časopisa. Ovaj čudotvorni začin i lek poreklom iz Indije povoljno deluje na funkciju i rad mozga i srca, a nedavno je objavljen podatak da pomaže lečenju više od 600 bolesti.

Čak je objavljeno preko 1500 naučnih studija koje dokazuju snažno antikancerogeno dejstvo kurkume.

Glavni aktivni sastojak u kurkumi je alkaloid kurkumin, koji začinu daje jarkožutu boju. Sadrži i vitamine B6, B3, folnu kiselinu i minerale (kalijum, gvožđe i mangan) i izvor je prehrambenih vlakana.

Prema pisanju stručnih magazina, dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Naučni tim iz Koreje i Amerike dokazao je da pigment kurkumin ima povoljno delovanje na insulinsku rezistenciju. Kurkuma se ozbiljno razmatra kao deo terapije i prevencije u lečenju dijabetesa.

U ovom začinu pronađen je do sada i neotkriveni molekul koji blagotvorno deluje na mozak i rane na ljudskom telu. “Dejstvo ovog molekula, nazvanog CNB-001, nije preventivno već svojim delovanjem pomaže u oporavku tkiva prouzrokovanom slabim dotokom kiseonika i krvi u mozak”, objasnio je Paul Lepchek, vođa istraživanja na neurološkom odeljenju klinike u Los Anđelesu.

Ipak, kao jedna od najbitnijih stavki kurkume navodi se njeno raznovrsno antikancerogeno dejstvo. Veruje se da je kurkuma najefikasnija u prevenciji raka jajnika.

Ona pomaže i ženama u menopauzi koje su na hormonskim terapijama i smanjuje rizik od raka dojki.

Istraživaja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog creva i prostate, kao i da sprečava leukemiju kod dece. Istražuje se i njen delotvorni uticaj na Alchajmerovu bolest.

Procenjuje se da kurkuma ima više od 600 lekovitih dejstava, kao na primer:

  • Jača probavu
  • Pomaže kod crevnih oboljenja (Kronova bolest, ulcerozni kolitis)
  • Smanjuje nadutost
  • Čisti jetru
  • Normalizuje menstrualni ciklus
  • Smanjuje upale kod artritisa (stvara Cox-2-enzim koji umanjuje bol koju artritis uzrokuje)
  • Čisti krv
  • Ubrzava metabolizam
  • Lek je za kožne bolesti (dermatitis, ekcem, psorijaza)
  • Koristi se za rane i opekotine
  • Pogodan za tegobe disajnih puteva
  • Protiv gljivica i bakterija (posebno delotvoran kod kandide)
  • Protiv crevnih parazita
  • Pomaže kod upale grla, upale nepca
  • Protiv dijareje
  • Neguje kožu
  • Pomaže kod depresije

U ishrani začin kurkumu možete koristiti na više načina i dovoljna je samo pola do jedne kašičice. Dodaje se u rižoto, voćne slatate, salatne prelive, jela od povrća, krompir, palačinke, kolače i glavni je sastojak karija.

Nemojte preterivati, jer će jelo imati neprijatno intenzivan miris.

Ako vam ne odgovara ukus, možete je konsumirati i u obliku kapsula. Posebno je popularan čaj od kurkume (stavlja se kašičica u šolju vruće vode). Budući da se obično jelu dodaje u gramima, kalorijski doprinos je zanemarljiv.

Kurkuma je kod nas poznatija kao indijski šafran, a dostupna je u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Prethodni tekstUspešna indijska glumica obožava Novaka Đokovića
Sledeći tekstZašto je krava sveta životinja u Indiji?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime