Magija indijskih začina

Bez njih je indijska kuhinja nezamisliva, oni su i vezivno tkivo i onaj magičan dodir koji jelima donosi uzbudljivu notu.

Kari je verovatno prva pomisao vezana za indijsku hranu, a sama reč dolazi od tamilske reči koja znači začin. Reč je o mešavini mlevenih začina koja može imati od pet do čak 30 različitih sastojaka. Kari se klasifikuje u odnosu na boju i stepen ljutine kao blag, ljut i veoma ljut.

Njegovi sastojci i njihovi količinski odnosi takođe variraju, a osnovni su kurkuma, koja daje boju, korijander, kumin i biber. Drugi niz začina su čili, kajenska paprika, đumbir, cimet i karanfilić, a treća linija su: muskatni oraščić, slačica, mak, kardamom, piment i piskavica. Na kraju dolaze so i skrob.

Masala Garam jedna je od najpoznatijih mešavina začina, a podjednako se koristi i u vegetarijanskim i mesnim jelima. Dodaje se na vrelo ulje na početku pripreme jela, mada ga neki kuvari dodaju i na kraju kako bi ojačali i „podigli” sveukupnu aromu jela. U ovoj mešavini nalaze se kumin, semenke korijandera i kardamoma, crni biber u zrnu, cimet, karanfilić, muskatni oraščić.

(hrana-pice-price.com)

Prethodni tekstNarendra Modi po drugi put biti premijer Indije
Sledeći tekstNarendra Modi položio zakletvu u drugom mandatu kao premijer Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime