Ova tri indijska jela našla su se među 50 najboljih doručaka sveta

Foto: unsplash.com/ananthan8110

Indijska scena doručka prepuna je ukusnih i raznovrsnih jela koja odražavaju bogate lokalne tradicije. Nedavno je vodič Taste Atlas uvrstio čak tri omiljena indijska specijaliteta u svoju listu 50 najboljih doručaka na svetu, potvrđujući globalnu popularnost ove kuhinje.

Misal Pav – pikantno umetničko delo

Misal Pav, specijalitet iz Maharaštre, zauzeo je visoko 18. mesto. Sastoji se od začinjenog pasulja posluženog uz hrskave krekere ili hleb, uz dodatak boja u vidu svežeg povrća i mirođije. Pravi misal mora biti dovoljno ljut, sa bogatom teksturom i vizuelno privlačan.

Paratha – svestrani hleb za svaki dan

Paratha, široka kategorija složenog hleba, našla se na 23. poziciji. Ovaj tanki, prženi ili pečeni hleb može biti punjen raznim nadevima—od povrća i začina do sira i mesa. Paratha se jede u svakom delu Indije, a regionalne varijacije pokazuju koliko je ovo jelo prilagodljivo i omiljeno.

Chole Bhature – kraljevski ulični specijalitet

Chole Bhature iz Delhija osvojio je 32. mesto. Kombinacija bogato začinjenih kuvanih leblebija (chole) i vazdušastih prženih hlebova (bhature) predstavlja jedan od najpopularnijih uličnih doručaka u gradu. Njegova raskošna tekstura i pikantni ukus čine ga omiljenim izborom za one koji traže snažan početak dana.

Osim ovih tri, Taste Atlas na listi proširenoj do stotog mesta pominje i druga indijska jela kao što su nihari, shrikhand i palak paneer, dok su ranije neka udarna indijska peciva dobila priznanje među najboljim hlebovima na svetu.

Prethodni tekstEvo šta se dešava s vašim telom kad meditirate samo 5 minuta dnevno

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime