
Indijska scena doručka prepuna je ukusnih i raznovrsnih jela koja odražavaju bogate lokalne tradicije. Nedavno je vodič Taste Atlas uvrstio čak tri omiljena indijska specijaliteta u svoju listu 50 najboljih doručaka na svetu, potvrđujući globalnu popularnost ove kuhinje.
Misal Pav – pikantno umetničko delo
Misal Pav seems to have given some folks a serious case of "heartburn"! 😃 Looks like it didn't just upset their stomachs, but their thoughts too! 🔥#FoodWars#Food pic.twitter.com/ByPQrhIauf
— बृहन्महाराष्ट्र मराठी मंडळ (@RetweetMarathi) July 8, 2025
Misal Pav, specijalitet iz Maharaštre, zauzeo je visoko 18. mesto. Sastoji se od začinjenog pasulja posluženog uz hrskave krekere ili hleb, uz dodatak boja u vidu svežeg povrća i mirođije. Pravi misal mora biti dovoljno ljut, sa bogatom teksturom i vizuelno privlačan.
Paratha – svestrani hleb za svaki dan
Chicken Paratha and Paneer Paratha pic.twitter.com/Dtp8VaQjGk
— INDIAN EXPLORER (@JavedInamd1) August 28, 2025
Paratha, široka kategorija složenog hleba, našla se na 23. poziciji. Ovaj tanki, prženi ili pečeni hleb može biti punjen raznim nadevima—od povrća i začina do sira i mesa. Paratha se jede u svakom delu Indije, a regionalne varijacije pokazuju koliko je ovo jelo prilagodljivo i omiljeno.
Chole Bhature – kraljevski ulični specijalitet
Chole Bhature appreciation tweet pic.twitter.com/wdrtjyWVYH
— Punjabi Touch (@PunjabiTouch) August 30, 2025
Chole Bhature iz Delhija osvojio je 32. mesto. Kombinacija bogato začinjenih kuvanih leblebija (chole) i vazdušastih prženih hlebova (bhature) predstavlja jedan od najpopularnijih uličnih doručaka u gradu. Njegova raskošna tekstura i pikantni ukus čine ga omiljenim izborom za one koji traže snažan početak dana.
Osim ovih tri, Taste Atlas na listi proširenoj do stotog mesta pominje i druga indijska jela kao što su nihari, shrikhand i palak paneer, dok su ranije neka udarna indijska peciva dobila priznanje među najboljim hlebovima na svetu.