Svetski dan vegetarijanaca: evo kako vam vegetarijanstvo može pomoći da živite duže

Foto: jill111/pixabay.com

U poslednje vreme vegetarijanstvo je dospelo u centar pažnje, s obzirom na to da su ljudi, posebno oni koji žele da smršaju, shvatili da im vegetarijanska hrana u svakodnevnoj ishrani ujedno može doneti mnoge zdravstvene koristi. Znamo da vegetarijanske dijete mogu pomoći u gubitku težine i smanjenju gojaznosti, zahvaljujući povećanom unosu vlakana iz biljnih proizvoda, ali da li ste znali da vegetarijanska ishrana može pomoći i u borbi protiv nekoliko hroničnih bolesti i da koži daje zdrav sjaj? Dok proslavljamo Svetski dan vegetarijanaca, koji je 1970. izabralo Severnoameričko vegetarijansko društvo, mi vam navodimo razloge za prelazak na vegetarijanstvo.

Današnji dan „promoviše radost, saosećanje i životne mogućnosti vegetarijanstva“. Ideja je da se podstakne svest o različitim aspektima vođenja vegetarijanskog načina života, koji uključuje etiku, životnu sredinu, zdravlje i humanost. Na ovaj dan daćemo vam jake razloge za prelazak na vegetarijanstvo i ukazati na njegove pozitivne efekte na život.

1. Čuva srce

Vegetarijanska hrana ima nizak nivo zasićenih masti i obično sadrži manje ili nimalo holesterola. Poznato je da je holesterol u mesu, mlečnim proizvodima i jajima, pa zato vegetarijanci imaju manje kardiovaskularnih problema u poređenju sa ne-vegetarijancima. Vegetarijanske dijete imaju i visok nivo kalijima, što pomaže u snižavanju nivoa krvnog pritiska i dodatno smanjuje rizik od srčanog udara i moždane kapi. Jedite šargarepu, paradajz, beli luk, papričice i luk, kako biste smanjili sve kardiovaskularne probleme.

2. Održava zdravlje creva

Vegetarijanska ishrana zasnovana je na biljkama s visokim sadržajem vlakana, što pomaže u poboljšanju sistema za varenje. Zdrava vegetarijanska ishrana podržava rast dobrih bakterija, što dodatno doprinosi zdravom stomaku. Drugi pozitivni efekti na telo: dobar imunološki sistem i smanjenje upala. Šargarepa, semenke, karfiol, pšenica, jabuke, brokoli i pasulj – samo su neke od vrsta hrane koju treba uključiti u ishranu kako biste imali zdravu probavu.

3. Odlaže proces starenja

Studija s Oksforda objavljena u britanskom medicinskom časopisu pokazala je da vegetarijanci mogu živeti šest godina duže nego ne-vegetarijanci. Dijete zasnovane na biljnoj ishrani bogate su vlaknima, fitonutrijentima, vitaminima, mineralima i antioksidantima, što pomaže u jačanju imunog sistema, a takođe i odlaže proces starenja. Uključite hranu kao što su beli luk, bobice, paradajz, orasi i semenke kako biste usporili proces starenja.

4. Može sprečiti rak

Različite studije pokazuju da se mnoge vrste karcinoma mogu sprečiti kroz promene u načinu života koje uključuju zdravu ishranu. Meso sadrži životinjske proteine, zasićene masti i u nekim slučajevima može sadržati i kancerogena jedinjenja koja se formiraju tokom prerade ili kuvanja, što može dovesti do rizika od raka. Istraživači na Univerzitetu Loma Linda u svojoj 10-godišnjoj studiji otkrili su vezu između veganske ili vegetarijanske ishrane i smanjenog rizika od svih tipova karcinoma. Uključite u ishranu više zelenog povrća, sveže voće i povrće, sveže bilje i začine, orašaste plodove i semenke kako biste smanjili rizik od raka.

5. Uživajte u živopisnom i raznolikom svetu vegetarijanske hrane

Vegetarijanski svet je sjajan i raznobojan; Što su bogatije boje, zdravije je. Ove sjajne namirnice takođe popravljaju raspoloženje. Živahne boje takođe osiguravaju prisustvo različitih antioksidanata u hrani, čineći je zdravijom. Jedite različite nijanse ovih hranljivih sastojaka poput ljubičaste hrane, koja uključuje borovnice, paradajz, šargarepe, narandže i sl.

6. Čini kožu sjajnom

Vegetarijanstvo je jedna od najboljih dijeta za vašu kožu. Uzimanje svežeg voća, povrća i celih zrna pomoći će vam da unesete esencijalne hranljive sastojke u organizam, a antioksidanti koji su prisutni u njima pomoći će u neutralisanju slobodnih radikala, što će dodatno smanjiti stvaranje bora, fleka i drugih problema sa kožom. U ishranu uključite više kurkume, papaje, slatkog krompira, šargarepe i paradajza.

Prelazak na vegetarijanstvo uopšte nije teška odluka; uzimajući u obzir da vegetarijanska hrana ima mnogo prednosti.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime