U šta sve treba stavljati indijske začine?

Gledale ste Džejmija Olivera (baš je sladak, zar ne?) i odmahivale glavom; ma sve on to lepo radi, i sladak je i sve to, ali začini koje spominje – koji su, izgleda, sasvim uobičajeni u Engleskoj – za nas su čista egzotika. U prevodu, nema ih; čak ne možete ni da upamtite kako se koji zove i u koje se jelo dodaje. Ipak, situacija se donekle promenila; priličan broj nekada egzotičnih začina sada se može pronaći i kod nas – makar u specijalizovanim prodavnicama – ali ostaje problem: nikada ga niste upotrebile, ne znate kakav mu je ukus i miris i ne znate kakvom jelu odgovara. Tu smo da pomognemo: evo nekih, za naše prilike ne baš svakodnevnih, začina i spiska jela u koja se obično stavljaju.

Kari, indijski začin u prahu, već duže vremena koristi se i kod nas; međutim, manje je poznato da je to zapravo mešavina koja postoji u preko 200 varijacija, od kojih su neke veoma blage, a neke papreno ljute – i sve varijante između. Ipak, nema mnogo razloga za brigu: kod nas se uglavnom mogu naći blaže mešavine, a one odlično idu kao dodatak velikom broju sosova i preliva, kao i uz sve vrste mesa i povrća. Najčešće se dodaje piletini.

Đumbir je poreklom iz Azije, a u prodavnicama ga možete naći kao svež koren ili u prahu. Bolje je da uzmete koren; jednom kad otvorite kesicu, prah brzo gubi miris. Koren se struže neposredno pred upotrebu, po mirisu liči na limun, ali je ljutkast. Često se koristi u indijskoj i kineskoj kuhinji, čak i za kolače. U „domaćoj“ varijanti, lepo se slaže uz pečurke, meso, ribu, pirinač i jela od povrća.

Korijander se koristi kao dodatak jelima od divljači, ragu čorbama, jelima od svinjskog, junećeg i ovčjeg mesa, a može i uz jela od kupusa i pečuraka. Takođe, pomaže prilikom probavnih smetnji – još jedan razlog da ga dodate nekom „teškom“ jelu.

Estragon je prilično jak, zato ga pažljivo dozirajte. Lepo ide kao sastojak sosova; dobar je kao začin za salate, a može i za jela od paradajza, jaja i ribe, divljači i dinstanog mesa. Još jedan začin jakog (i prijatnog) mirisa je anis – on se uglavnom dodaje raznim kolačima i keksima, jelima od ribe ili živinskog mesa, supama i sosovima. Takođe, pomaže prilikom varenja i ublažavanja nadimanja.

Prethodni tekstIndijka progutala vredan nakit i kovanice (video)
Sledeći tekstSmuti s kurkumom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime