
Indijska kuhinja je simfonija različitih ukusa i spada među najspecifičnije na svetu. Njena jela, poznata po bogatstvu aroma, začina i boja, nude nezaboravno iskustvo za sva čula.
Bilo da ste ljubitelj ljute hrane ili preferirate blaže ukuse, indijska gastronomija ima nešto da ponudi svakome. Krenite na kulinarsko putovanje kroz Indiju i otkrijte sedam veličanstvenih jela koja predstavljaju srž ove fascinantne kuhinje.
Butter Chicken
One Pot Butter Chicken For A Quick Mealhttps://t.co/LNrRllMWhQ#butterchicken #chickenrecipes #onepotrecipe pic.twitter.com/Di22KIVIyt
— NDTV Food (@NDTVFood) August 14, 2025
Ovo jelo, poznato i kao Murgh Makhani, potiče iz Delhija i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih indijskih jela širom sveta. Piletina se marinira preko noći u jogurtu i mešavini začina, a zatim se peče i servira u kremastom sosu od paradajza, putera i pavlake. Rezultat je sočno i aromatično jelo blago kiselkastog ukusa koje se topi u ustima. Tradicionalno se priprema u glinenoj peći zvanoj tandur, ali se može peći, grilovati ili pržiti.
Biryani
People who don’t like Biryani ka aloo , unfollow me. pic.twitter.com/8yPmYk0zTg
— Mona (@Funkaar1977) August 16, 2025
Birijani je tradicionalno jelo koje su u Indiju doneli Moguli iz Persije. U pitanju je „suvo jelo“ bez kremastog sosa, gde se pirinač, meso (piletina, jagnjetina ili govedina) ili povrće pripremaju odvojeno, a zatim se sjedinjuju i zajedno peku u rerni. Basmati pirinač je obavezan sastojak, a meso se često marinira u jogurtu. Začini poput cimeta, muskatnog oraščića i kardamoma daju mu suptilnu, ali bogatu aromu.
Samosa
Whoever invented samosa deserves unlimited hugs pic.twitter.com/B9rWdl1kmI
— Krishna Maheshwari (@krishnaeyee) August 18, 2025
Samosa je jedno od najpopularnijih predjela ili užina u Indiji. Ovo hrskavo prženo testo trouglastog oblika punjeno je različitim nadevima, najčešće krompirom, graškom, sočivom i lukom, uz dodatak indijskih začina. Iako postoje i verzije sa mesom, vegetarijanska varijanta je znatno popularnija. Samose se mogu jesti samostalno ili uz različite umake, poput sosa od paradajza.
Palak Paneer
Easy Palak Paneer Recipe [Restaurant Style] 🌿 https://t.co/iDNpYe6DGF pic.twitter.com/57kCbGmaJw
— Helene (@MasalaHerb) June 16, 2025
Ovo klasično vegetarijansko jelo dolazi sa severa Indije i omiljeno je među ljubiteljima spanaća i sira. Glavni sastojci su panir (sveži indijski sir) i spanać, koji se kuvaju u kremastom i blago začinjenom sosu. Jelo je poznato po svojoj bogatoj teksturi i hranljivosti, a često se služi uz indijski hleb naan ili pirinač.
Rogan Josh
This 30 Minute Lamb Rogan Josh was a bit of an experiment that turned out amazing! RECIPE HERE 👉 https://t.co/YiaMRyPCJw pic.twitter.com/bVDG9nFcCq
— The Curry Guy (@TheCurryGuy) June 7, 2025
Poreklom iz Kašmira, Rogan Džoš je aromatični kari od jagnjetine ili govedine. Meso se lagano krčka u bogatom sosu na bazi paradajza, jogurta i intenzivne mešavine začina kao što su karanfilić, kardamom, cimet i čili. Karakteristična crvena boja jela potiče od suvih kašmirskih čilija.
Dosa
MAKE QUICK, SPICY SOUTH INDIAN DISHES NOW 🍽
Explore the world of South Indian cuisine with this quick recipes that bring spice and flavor to your table
Idli-Sambar Magic
Quick Coconut Chutney
Tadka Rice Transformation
Simple Lemon Rice
Masala Dosa Express#zonauang #deprem pic.twitter.com/1AOPYvlarJ— SYED WARISUDDIN ®️ 🫧 (@NaseemBegu30372) August 16, 2025
Dosa je jelo koje potiče iz južnog dela Indije, ali je zbog svoje popularnosti rasprostranjeno širom zemlje. U suštini, to je velika, tanka palačinka napravljena od fermentisanog testa od pirinča i sočiva.Hrskava je i lagana, a najčešće se služi sa filom od krompira (Masala Dosa) i raznim umacima (čatni) i supom od sočiva (sambar).
Chana Masala
If you have chickpeas in your freezer, this is your sign to take them 😉😋
Chana Masala Recipe by Love and Lemons https://t.co/zMpBsYr4fE pic.twitter.com/ZqfhFKHKP2
— Mad about Madondo🤪 (@nairobeans) June 23, 2025
Poznato i kao Chole Masala, ovo jelo je popularan vegetarijanski kari čiji je glavni sastojak leblebija. Leblebije se kuvaju u pikantnom sosu od paradajza, luka i tradicionalnih indijskih začina. Ovo izdašno i ukusno jelo se obično služi uz prženi hleb (bhatura) ili pirinač i predstavlja osnovu ishrane u severnoj Indiji.