Ukusi Indije: 7 indijskih jela koje obožava ceo svet

Foto: pexels.com/satyam-verma

Indijska kuhinja je simfonija različitih ukusa i spada među najspecifičnije na svetu. Njena jela, poznata po bogatstvu aroma, začina i boja, nude nezaboravno iskustvo za sva čula.

Bilo da ste ljubitelj ljute hrane ili preferirate blaže ukuse, indijska gastronomija ima nešto da ponudi svakome. Krenite na kulinarsko putovanje kroz Indiju i otkrijte sedam veličanstvenih jela koja predstavljaju srž ove fascinantne kuhinje.

Butter Chicken

Ovo jelo, poznato i kao Murgh Makhani, potiče iz Delhija i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih indijskih jela širom sveta. Piletina se marinira preko noći u jogurtu i mešavini začina, a zatim se peče i servira u kremastom sosu od paradajza, putera i pavlake. Rezultat je sočno i aromatično jelo blago kiselkastog ukusa koje se topi u ustima. Tradicionalno se priprema u glinenoj peći zvanoj tandur, ali se može peći, grilovati ili pržiti.

Biryani

Birijani je tradicionalno jelo koje su u Indiju doneli Moguli iz Persije. U pitanju je „suvo jelo“ bez kremastog sosa, gde se pirinač, meso (piletina, jagnjetina ili govedina) ili povrće pripremaju odvojeno, a zatim se sjedinjuju i zajedno peku u rerni. Basmati pirinač je obavezan sastojak, a meso se često marinira u jogurtu. Začini poput cimeta, muskatnog oraščića i kardamoma daju mu suptilnu, ali bogatu aromu.

Samosa

Samosa je jedno od najpopularnijih predjela ili užina u Indiji. Ovo hrskavo prženo testo trouglastog oblika punjeno je različitim nadevima, najčešće krompirom, graškom, sočivom i lukom, uz dodatak indijskih začina. Iako postoje i verzije sa mesom, vegetarijanska varijanta je znatno popularnija. Samose se mogu jesti samostalno ili uz različite umake, poput sosa od paradajza.

Palak Paneer

Ovo klasično vegetarijansko jelo dolazi sa severa Indije i omiljeno je među ljubiteljima spanaća i sira. Glavni sastojci su panir (sveži indijski sir) i spanać, koji se kuvaju u kremastom i blago začinjenom sosu. Jelo je poznato po svojoj bogatoj teksturi i hranljivosti, a često se služi uz indijski hleb naan ili pirinač.

Rogan Josh

Poreklom iz Kašmira, Rogan Džoš je aromatični kari od jagnjetine ili govedine. Meso se lagano krčka u bogatom sosu na bazi paradajza, jogurta i intenzivne mešavine začina kao što su karanfilić, kardamom, cimet i čili. Karakteristična crvena boja jela potiče od suvih kašmirskih čilija.

Dosa

Dosa je jelo koje potiče iz južnog dela Indije, ali je zbog svoje popularnosti rasprostranjeno širom zemlje. U suštini, to je velika, tanka palačinka napravljena od fermentisanog testa od pirinča i sočiva.Hrskava je i lagana, a najčešće se služi sa filom od krompira (Masala Dosa) i raznim umacima (čatni) i supom od sočiva (sambar).

Chana Masala

Poznato i kao Chole Masala, ovo jelo je popularan vegetarijanski kari čiji je glavni sastojak leblebija. Leblebije se kuvaju u pikantnom sosu od paradajza, luka i tradicionalnih indijskih začina. Ovo izdašno i ukusno jelo se obično služi uz prženi hleb (bhatura) ili pirinač i predstavlja osnovu ishrane u severnoj Indiji.

Prethodni tekst5 hindu boginja koje kriju tajnu unutrašnje snage i mira

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime