Zašto je zapravo zdravo jesti rukama: Neopisive prednosti za celo telo

Foto: pexels.com/michael-burrows

U vreme kada se jede vekovima unazad viljuškom i nožem, jedenje rukama može zvučati prilično zastarelo. Ali, da li znate da je jedenje rukama mnogo zdravije i korisnije za creva i telo, u poređenju sa jedenjem priborom za jelo. U nastavku možete pročitali razloge zašto je to tako.

Šta Ajurveda kaže?​

Prema ajurvedi, svaki prst ima neki duhovni značaj koji utiče na ishranu i varenje. Palac se povezuje sa Agnijem (Vatra), kažiprst se povezuje sa Varunom (Vazduh), srednji prst se povezuje sa Akashom (Svemir), prstenjak se povezuje sa Prithvi (Zemlja), a mali prst se povezuje sa Jal (Voda). Veruje se da kada se jede rukama, svaki prst unosi reprezentativni element i oni u potpunosti uravnotežuju funkcionisanje unutrašnjeg mehanizma.

Gledište eksperata

Prema video postu Rujute Divekar, jesti rukama u položaju Sukhasana je najbolja stvar. Prema njenom videu, tradicionalno se jelo smatra havanom, prinošenjem hrane vatri za varenje u stomaku. Dakle, hrana koju jedemo mora biti vašim rukama, a ponuda mora biti od srca.

Naučnici razlozi

Prema nauci, jedenje rukama poboljšava varenje jer ruke sadrže bakterije koje nisu štetne, ali štite telo od raznih štetnih mikroba iz okoline.

Povećana cirkulacija krvi

Kažu da je jedenje rukama neka vrsta vežbe mišića koja povećava cirkulaciju krvi.

Temperaturni senzor

Takođe se kaže da kada jedemo hranu rukama, nervni završeci osećaju temperaturu hrane i pripremaju mozak za ono što ćemo jesti i koliko je hrana topla ili hladna. Iz ajurvedske perspektive, dodirom hrane nervi šalju poruku telu da pripremi potrebne enzime i probavne sokove za varenje te određene hrane.

Sprečite prejedanje

Kada jedemo rukama, uglavnom jedemo sporo, što pomaže u boljem varenju i takođe nas čini da jedemo manje.

Prethodni tekst5 najboljih joga asana za ravan stomak (foto)
Sledeći tekstIndija proslavlja festival svetla Divali

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime