Joga i bolovi u donjem delu leđa

Foto: Pexels/Pixabay.com

Svakome se bar nekad desilo da oseti bolove u donjem delu leđa. Ovakvi bolovi često se povezuju sa (starijim) godinama, ali dovoljno je da se prilično umorite, pa da vas zabole leđa. Šta tad? Prilegnete malo, odmorite se i sutradan je već sve u redu. Međutim, šta ako vas konstantno muče bolovi u donjem delu leđa – a dešava se i to? Mnogi tada pribegavaju medikamentima. Lekovi za smirenje bolova, doduše, pomažu, ali većina bi ipak više volela da ne mora da ih uzima. Ima li načina za to? Postoji li i neka druga vrsta pomoći prilikom bolova u donjem delu leđa? Postoji.

Logično je da će vam ciljane fizičke vežbe pomoći prilikom ovakvih problema, jer ćete tako ojačati mišiće, pa ćete i biti izdržljiviji. Međutim, koje vežbe bi bile najefikasnije? Sprovedeno je jedno istraživanje – trajalo je 26 nedelja i u njega su bili uključeni ispitanici koji su patili od hroničnih bolova u leđima, a imali su različite terapije – i evo koji su bili rezultati.

Prva grupa praktikovala je jogu. Nakon 26 nedelja, osećala se znatno bolje u odnosu na preostale dve grupe; u toku tih 26 nedelja 21% imalo je potrebu da i dalje uzima medikamente. Druga grupa praktikovala je aerobik – njih 30% imalo je potrebe da tokom istraživanja koristi medikamente. Treća grupa nije praktikovala fizičke vežbe, već je dobila literaturu za tehnike samopomoći; njih 49% je tokom studije imalo potrebu za lekovima.

Brojke tokom samog istraživanja, kao i konačni rezultati, nedvosmisleno pokazuju da je joga najefikasnija za one koji imaju hronične bolove u donjem delu leđa. Dakle, ako se i vi patite s ovakvim bolovima, drugaricu pod ruku (možete i same) i pravac u najbliži sportski centar gde postoje i časovi joge! Takvih centara, makar, ima dosta, pa ne bi trebalo da vam bude problem da nađete neki. Ukoliko vam to ipak ne uspe, u našim knjižarama moguće je naći kvalitetne knjige s detaljnim opisima i crtežima joga vežbi, pa možete vežbati i u udobnosti sopstvenog doma.

Prethodni tekstKako joga može pomoći?
Sledeći tekstTadž Mahal – dokaz večne ljubavi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime