Svakodnevno praktikovanje joge nudi neverovatne prednosti, evo najvažnijih

Foto: pexels.com/elly-fairytale

Ponekad najjednostavnija svakodnevna rutina može imati najveći uticaj na vaše zdravlje, a joga bi mogla da bude najbolji primer toga. Iako se treninzi joge uglavnom ne smatraju intenzivnima kao neki drugi, naučno je dokazano da svakodnevno vežbanje joge doprinosi mentalnom i fizičkom zdravlju. Kroz vežbe disanja, zadržavanje položaja i meditaciju povećavate svoju snagu i fleksibilnost.

Joga pomaže u regulaciji raspoloženja

Instruktorka joge Dženi Tarma kaže: „Imamo mnoštvo istraživanja koja pokazuju da redovno praktikovanje svesnosti – čin obraćanja pažnje na čula u telu, misli i emocije – može smanjiti stres i pomoći nam da se osećamo smirenije, produktivnije i uopšteno  staloženije u svakodnevnom životu.“

Jedna recenzija iz 2014. godine, objavljena u časopisu Frontiers in Human Neuroscience, zaključila je da redovno praktikovanje joge može pomoći u olakšavanju samoregulacije (sposobnosti razumevanja i upravljanja svojim ponašanjem i reakcijama).

Druga studija sprovedena na adolescentima između 13 i 18 godina otkrila je da praktikovanje joge pozitivno utiče na emocionalnu regulaciju i samopoštovanje.

Joga vam pomaže da izgradite vašu temeljnu snagu

Đina Njuton, sertifikovani lični trener i instruktorka joge, kaže: „Iz fizičke perspektive, joga je sjajna za povećanje naše temeljne snage, koja dalje podupire sve vrste pokreta.“

Joga smanjuje stres

„Joga i meditacija moćni su alati za otpornost na stres i jačanje mentalnog zdravlja“, kaže Nikol René Metjus. „Redovno bavljenje jogom podstiče mentalnu oštrinu i smirenost, uravnotežava i opušta um, pomaže u oslobađanju stresa i teskobe i jača koncentraciju.“

Joga poboljšava zdravlje mozga

Prema dr. Gejl Salc, vanrednoj profesorki psihijatrije na Medicinskom fakultetu Weill-Cornell u njujorškoj Prezbiterijanskoj bolnici, praktikovanje joge poboljšava ukupan protok krvi u telu.

Jedna recenzija iz 2019. godine, objavljena u časopisu Brain Plasticity, utvrdila je da bihevioralne intervencije poput joge mogu pomoći u usporavanju starenja i neurodegenerativnog opadanja. Naime, svakodnevno praktikovanje joge deluje na različite delove mozga, naročito na hipokampus (koji igra glavnu ulogu u učenju i pamćenju) i prefrontalni korteks (kontroliše kognitivne funkcije).

Joga poboljšava fleksibilnost i pokretljivost

„Predano, svakodnevno praktikovanje joge pomaže fleksibilnosti i snazi, što može poboljšati vaše držanje, ravnotežu i jača vaše zglobove“, kaže instruktorka joge Samanta Hof.

Prethodni tekstNim: Jeftina čudotvorna biljka za negu kose, kože i zuba
Sledeći tekstU ovoj drevnoj tehnici krije se tajna lepote Indijki

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime