Indijski simbol moći i ljubavi: 7 tajni Tadž Mahala

Foto: Pixabay.com/skeeze

Remek-delo arhitekture i jedan od najvećih spomenika posvećenih ljubavi vekovima je obavijen brojnim misterijama. Ovo su neki od njih:

  1. Optičke iluzije mogu se videti svuda

Arhitekte i zanatlije koje su radile na izgradnji Tadž Mahala su bili majstori proporcija i optičkih trikova.

Kad prvi put priđete glavnoj kapiji koja uokviruje ovo zdanje, Tadž Mahal će vam delovati neverovatno blizu i veliko, ali kako mu se budete približavali, Tadž Mahal će se smanjivati, što je sasvim suprotno od onoga što očekujete, piše Smithsonian.

Iako minareti koji okružuju grobnicu izgledaju savršeno uspravno, kule su zapravo malo nagnute napred, što je i funkcionalno i pomaže formi: osim što obezbeđuje estetski balans, u slučaju nesreća poput zemljotresa stubovi bi se raspali dalje od glavne kripte.

2. Povratak sjaja velelepne građevine

Starost i zagađenje narušavaju fasadu belog mermera, koja je pretvorena u braonkastu i žučkastu nijansu. Ponekad, spomenik dobija spa dan i koristi se multiani mitti, tradicionalni recept koji koriste Indijke kako bi očistile Tadž Mahal, a potom operu svoje četke. Nakon ovog tretmana, fleke i prljavština na Tadž Mahalu nestaje i vraća se njegov prvobitni sjaj.

3. Najpoznatiji mit o Tadž Mahalu 

Prema legendi, Šah Džahan je očajnički želeo da mauzolej bude remek-delo bez premca, a kako bi bio siguran da niko neće oponašati lepotu Tadž Mahala i izgraditi zdanje slično ovom, on je navodno naredio da se zanatlijama odseku ruke i izvade oči. Ipak, istoričari još uvek nisu pronašli dokaze koji bi ovu potkrepili ovu priču.

4. Menja boje tokom dana

Jedna od brojnih čari Tadž Mahala jeste što tokom celog dana menja nijanse: od jutra do mraka, sunce potpuno transformiše i menja doživljaj ove građevine. U vreme izlaska sunca će vam se učiniti da je u bledim nijansama sive i roze, u podne beo, dok će u popodnevnim satima poprimiti narandžaste i bronzane tonove i svetle nijanse plave uveče. Posebne karte za posetu se prodaju u vreme punog Meseca i pomračenja.

5. Oba kenotafa su prazna

Spomenici podignuti u čast Mumtaz Mahal i Šah Džana su zatvoreni u osmougaonoj odaji koja je ukrašena poludragim kamenjem i neverovatnom rešetkastom mermernom ogradom. Ipak, ovi prelepi spomenici su samo za pokazivanje, jer se pravi sarkofazi nalaze u prostoriji ispod.

6. Drugi Tadž Mahal od crnog mermera je bio planiran

Legende kažu da je Šaj Džahan želeo da napravi potpuno identičan mauzolej prekoputa Tadž Mahala, na drugoj obali Jamune, ali za razliku od Tadž Mahala od crnog mermera. Veruje se da je izgradnju prekinuo njegov sin, ali istoričari nisu pronašli dokazi koji potkrepljuju ovu priču.

7. Tadž Mahal je (skoro) savršeno simetričan

Tadž Mahal predstavlja vrhunac mogulske arhitekture, izgrađen u besprekornoj simetriji. Minareti okružuju grobnicu i kupolu, a centralni deo predstavlja glavna zgrada. Bašte, simboli raja, podeljeni su u kvadrante, a dve zgrade od crvenog peščara pružaju kompleksu mauzoleja balans i harmoniju. Međutim, postoji jedan izuzetak. Grobnica Šah Džanana je postavljena zapadno od centralne ose, što ruši ravnotežu.

(National Geographic)

Prethodni tekstSrpski folk pevač planira da starost provede u Indiji
Sledeći tekstAjšvarija Raj tokom detinjstva i rane mladosti

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime