Mangalor – spoj drevne kulture i savremenih trendova

Foto: Wikipedia/Amrith Anandan

Mangalor je lučki grad koji leži na zapadnoj obali države Karnataka. Nalazi se na oko 352 kilometara zapadno od grada Bangalor, između Arapskog mora i Zapadnih planinskih venaca. Smešten je na rukavcima reka Netravati i Gurupura, a često se koristi kao polazna tačka za morski saobraćaj duž obale Malabar.

Ovaj okrug je ranije imao 8 luka, ali su podeljeni zbog lakše administracije u avgustu 1997. godine. U njemu se nalazi pet popularnih plaža koje turisti obožavaju – Somešvar, Tanirbavi, Muka, Panambur i Suratkal.

Mangalor je dobio ime po boginji Mangaladevi. Drugi nazivi koji za ovaj grad koriste meštani su ‘Kudła’ (Tulu), ‘Mangalooru’ (Kanadski), ‘Mangalapuram’ (malajalam), ‘Kodeiaala’ („Haviaka“), „Kodial ‘(konkani),’ Maikala ‘(Beari) i ‘Manjarun’ (sanskrith).

Tradicionalno, Mangalor je i nekada bio važna trgovačka luka koji je održavao odlične veze sa Persijskim zalivom još u 14. veku. Zbog svog strateškog položaja, u 18. veku je bio okupiran – kontrolisali su ga Haidar Ali i Tipu Sultan s jedne strane, i Britanci, sa druge strane. Čim je postao strateška baza brodogradnje, konačno je bio predat Britaniji 1799. nakon brojnih opsada.

Foto: Wikipedia/Nithin Bolar k
Foto: Wikipedia/Nithin Bolar k

Mangalor je danas jedan od najbrže rastućih gradova u Indiji. Mnoge multinacionalne i domaće korporacije otvaraju svoje filijale u centru grada, a ugledni graditelji donose ogromne razvojne projekte. Postoji vrlo dobar rast u sektoru maloprodaje i grade se novi tržni centri.

Mangalor je takođe je poznat kao „kolevka obrazovanja“. Studenti iz različitih država Indije i drugih delova sveta dolaze u ovaj grad kako bi studirali inženjerstvo, stomatologiju, mašinstvo, medicinu…

Drevne kulture i savremeni trendovi naglašavaju Mangalor. U njemu se govori nekoliko jezika – tulu, kanadski, konkani, beari i engleski jezik, osim na području Bunder, gde većina ljudi govori na malajalamu jeziku.

Želite li da posetite pravi indijski raj – Gou – teško da ćete zaobići čudesni Mangalor. On stoji kao kapija kao kapija na ulazu u nestvarno lepu Gou, čaroliju iz 1001 noći.

Turistička agencija preko koje možete da obiđete Mangalor: Mondorama

Prethodni tekstKako izvaditi vizu za put u Indiju?
Sledeći tekstU Indiji priveden golub osumnjičen za spijunažu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime