Nju Delhi – čarobna prestonica Indije (1)

Foto: Wikipedia/Kabi1990

Nju Delhi, osim što je glavni grad Indije, po površini je i njen najveći grad. Nalazi se u severnom delu države, prostire se na površini od 1.484 km², a u njemu živi oko 12,5 miliona stanovnika. Sa širom okolinom, broj stanovnika Nju Delhija se povećava na čak 18 miliona ljudi.

Ovo je grad sa veoma dugom istorijom. Osnovan je oko 5000. godine pre nove ere. Dinastije su se smenjivale sve do 1526. godine, kada je poražen poslednji sultan iz dinastije Lodi. Nakon toga na presto dolazi Mogulska dinastija i Mogulsko Carstvo se prostire većim delom severne Indije. Sredinom XVII. veka mogulski car Šah Džahan je sagradio sedmi grad na području Delhija i taj deo grada danas je poznat kao “Stari Delhi”. Delhi je 1857. godine ušao u sastav Britanske Indije, a glavni grad tada je bila Kalkuta. Tek 1911. Delhi ponovo postaje prestonica Indije. Danas je ovo jedna od najvećih i najrazvijenijih metropola sveta. Takode, ovo je grad koji svake godine posećuje ogroman broj ljudi iz celog sveta.

Na području Nju Delhija preovladava atipična suptropska klima. Topla sezona traje od devetog aprila do osmog jula, i u tom periodu temperature se kreću preko 36 stepeni celzijusa. Hladna sezona započinje jedanaestog decembra i traje do jedanaestog februara. Tokom tog perioda temperature se kreću oko 23 stepeni celzijusa. Sezona monsuna kreće krajem juna. Prosečna godišnja temperatura u Nju Delhiju iznosi 25 stepeni celzijusa.

Delhi je dugo bio kulturni i istorijski centar, otuda danas grad ima preko 70 hiljada spomenika kulture. Među najznačajnije spomenike spadaju India Gate, kameni spomenik podignut u čast poginulih indijskih vojnika u Prvom svetskom ratu; Raštrapati Bavan u kojoj se nalazi rezidencija predsednika Indije; astronomska opservatorija iz 18.veka, Jantar Mantar; Red Fort, tvrđava izgrađena od crvenog kamena peščara; Lotus Templ, hram koji se naziva lotos zbog oblika cveta koji ima. Na listi Uneskove kulturne baštine se nalazi Kutub Minar, najveći minaret izgrađen od cigala u svetu, 72,5 m.

Prethodni tekstIndijska kuhinja
Sledeći tekst13 pravila zdravog života po ajurvedi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime