Nju Delhi – čarobna prestonica Indije (2)

Foto: Wikipedia/Ville Miettinen

Ukoliko prvi put posećujete Indiju, ili vam se nalazi na spisku želja, ovo su znamenitosti koje treba neizostavno posetiti:

Indija Gejt je kameni spomenik podignut u čast poginulih indijskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Indijski vojnici su se borili u sastavu britanske vojske u vrhuncu njene moći. Kapiju je projektovao Edvin Lutiens, a radovi na njenoj izgradnji završeni su 1931. godine. Strukturu Indija Gejt čini trijumfalni luk visine 42 metra.

Raštrapati Bavan je jedan od najčuvenijih spomenika u Delhiju. Radovi na njenoj gradnji započeli su 1911. godine i trajali su devetnaest godina. Zapadno od njega nalazi se predivni vrt Mugal, a poseta ovim mestima moguća je tokom proleća.

Red Fort je tvrđava izgrađena od crvenog kamena peščara. Prostire se 2 kilometara u širinu, a visina varira od 18 metara na strani prema reci, do 33 metra na strani prema gradu. Tvrđavu je konstruisao Šah Jahan 1638. godine, a njena gradnja završena je 1648. Unutar zdanja nalazi se nekoliko objekata. Red Fort je jedno od najznačajnijih znamenja Delhija.

Jama Mashid se nalazi u starom delu Delhija i jedna je od najznačajnijih džamija u gradu. Ovo je jedna od poslednjih arhitektonskih ekstravagandi cara Šahjahana, i jedna je od najvećih džamija u Indiji. U nju može da stane oko 25. 000 ljudi. Konstrukcija džamije započela je 1644., a završena je 1658. godine uz pomoć 5. 000 umetnika. Minareti na Jama Masjidu se uzdižu na visinu od 40 metara, a izgrađeni su od crvenog kamena peščara.

Jantar Mantar je struktura koju je izgradio Maharadža Jai Sing II kao svoju opservatoriju. Izgrađena je 1725. godine, a ostali instrumenti u ovom zdanju prate tom nebeskih tela i mogu da predvide pomračenja.

Kutub Minar je najveći minaret izgrađen od cigala u svetu. Uzdiže se na visini od 72, 5 metara.

Bahai Templ se naziva i Lotus Templ zbog oblika cveta koji ima. Nalazi se u južnom delu Delhija, a projektovao ga je iransko – kanadski arhitekta Fariburz Saba 1986. godine. Ovaj hrram je jedna od najposećenijih atrakcija u Delhiju, a svoje mesto je nalazio u velikom broju svetskih časopisa.

Gandi Smriti je mesto na kome je 30. januara 1948. godine ubijen Mahatma Gandhi. On je u kući živeo 114 dana pre nego što je ubijen. Soba u kojoj je spavao ostala je netaknuta od tada. Ovde posetioci mogu da vide i veliki broj fotografija, skulptura, crteža, i drugih pedmeta.

Humajun’s Tomb – Prvo što posetiocima može pasti na pamet je da ova grobnica neodoljivo liči na Tadž Mahal. Ovo ne čudi, jer je upravo ovo zdanje bila inspiracija pri gradnji Tadž Mahala. Grobnica je izgrađena 1570. godine, a u njoj se nalazi telo drugog cara iz dinastije Mughal, Humajuna. Ovo zdanje bilo je prvo u nizu brojnih koje su podizali vladari iz ove dinastije. Grobnica je deo većeg kompleksa okruženog predivnim vrtovima.

Nju Delhi posetiocima nudi još mnogo toga. Grad je jedinstvenog nasleđa, ali i mnogo više od toga. Svetski putnici je sa pravom smatraju savršenom destinacijom za nezaboravno putovanje i provod.

Prethodni tekstVelika stupa – najstarija kamena građevina u Indiji
Sledeći tekstNi Mesec više nije tako daleko

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime