Velika stupa – najstarija kamena građevina u Indiji

Copyright: f9photos

Budistički hram u Sančiju, poznatiji kao „Velika stupa“, predstavlja jednu od najstarijih kamenih građevina u Indiji.

Stupe su spomenici, simboli Bude i budizma. U stara vremena stupa je bila humka podignuta nad zakopanom mrtvom osobom (iz sanskrita stup: nagomilati, skupiti na gomilu). Ovakva humka imala je oblik polulopte i pravljena je uglavnom od zemlje ili od kamenja. Indijci su u sredinu polulopte stavljali štap i posmrtne ostatke zakopavali pod njim. Štap se smatrao vezom sa središtem kosmosa koji skuplja svu energiju i utiče na rađanje svog života. (Polu-)lopta, kao simbol potpunosti predstavljala je ravnotežu energije u kosmosu, i postala njegov simbol.

U samo nekoliko vekova jednostavna nadgrobna humka razvila se do osnovnog oblika današnjih stupa u srednjoj Indiji. Već tu se prepoznaju četiri osnovna elementa: platforma kvadratnog oblika kao osnova, kupolasti svod u obliku polulopte, prostorija za relikviju i špicasti vrh zamenjen stilizovanim kišobranom koji se završava krunom, draguljem. Ova četiri elementa simbolizuju elemente budizma: Sanga (temelj, osnova), Dama (kugla), Buda (prostorija za relikviju, vrh) i Nibana (dragulj).

„Velika stupa“ je nastala u III veku pre nove ere, za vreme vladavine cara Ašoke Velikog. Jezgro ovog hrama hemisfernog je oblika i pokriva relikvije velikog Bude.

Nalazi se u blizini grada Bopal u indijskoj državi Madja Pradeš.

Prethodni tekst13 pravila zdravog života po ajurvedi
Sledeći tekstNju Delhi – čarobna prestonica Indije (2)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime