10 činjenica o najvišem spomeniku na svetu

Nedavno inaugurisani Spomenik jedinstvu u Indiji sa svojih 182. metra nova je najviša statua na svetu. Međutim, to nije jedina interesantna činjenica o ovom remek-delu građevinarstva.

Bronzana statua, postavljena u indijskoj državi Gudžarat, predstavlja Sardara Valabhaija Patela, indijskog političara i borca za slobodu, koji je bio jedan od najistaknutijih lidera tokom puta za nezavisnost Indije. Kao što smo nedavno pisali, izgradnja spomenika bila je prilično kompikovana i skupa ali su radovi konačno završeni i Spomenik jedinstvu ugledao je svetlost dana.

Ovu velelepnu statuu izvele su firme Michael Graves & Associates u saradnji s Turner Construction i Meinhardt Group, a čitav proces projektovanja i izvođenja radova trajao je čitave četiri godine, piše Architizer.

Projektovanje i izgradnja ovako kolosalne konstrukcije nije bio nimalo jednostavan posao, a upravo o tome govori Deset činjenica o Spomeniku jedinstvu:

1. Visina Spomenika jedinstvu gotovo da je četiri puta veća od visine čuvenog njujorškog Kipa Slobode, ukoliko izuzmemo visine postolja.

2. Izgradnja ove strukture koštala je 377 miliona evra.

3. Veličina ovog projekta može se sagledati i u visini statue, ali i u količini utrošenog materijala. Da bi se statua izgradila bilo je potrebno 70.792 m3 betona, 5.700 tona čelične konstrukcije i 18.500 tona armature.

4. Fasadu spomenika čini oko 12.000 bronzanih panela, ukupne težine oko 1.700 tona.

5. Spomenik jedinstvu postavljen je na oko 200 kilometara od Ahmedabada, glavnog grada indijske pokrajine Gudžarat, kako bi se na svom hodočašću ka njoj kretalo oko 2,5 miliona ljudi godišnje.

6. Svojom visinom Spomenik jedinstvu nadmašuje i statuu Bude u kineskoj provinciji Henan koja kao druga po veličini ima samo 128 metara.

7. Posetioci će moći da se popnu do vidikovca koji je postavljen u predelu grudi statue, na visini od 152 metra.

8. Kako bi statua mogla da bude smeštena na ovoj lokaciji i kako bi se obezbedio adekvatan saobraćajni prilaz, vlada Gudžarata preselila je 185 porodica i ustupila im novih 475 hektara zemlje na drugim lokacijama.

9. Na ovom projektu radilo je više od 2.000 indijskih radnika, u saradnji sa još nekoliko stotina radnika iz Kine.

10. Kao i svaki drugi veći projekat i ovaj je podelio mišljenje javnosti. Međutim, onih koji su protiv izgradnje podelili su se čak u dve grupe. Neki su kritikovali usmerenje znatnog dela državnog budžeta na izgradnju statue, dok su drugi protestovali protiv raseljenja mnogobrojnih porodica, kako bi se napravio put do statue.

(Anđela Aleksić, gradnja.rs)

Prethodni tekstKako istrajati sa jogom?
Sledeći tekstBolivudski glumac svojim plemenitim gestom oduševio svet

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime