Patel – indijski Bizmark

Foto: pmindia.gov.in

Kada Indusi ovih dana putuju od Kašmira na severu do grada Kanjakumari, najjužnije tačke u kontinentalnom delu domovine, nisu im potrebne vize.

Niti plaćaju dažbine kada na tom putu prolaze kroz indijske savezne države.

U drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu (1,25 milijardi stanovnika) i sedmoj najprostranijoj (3,3 miliona kvadratnih kilometara) to je zasluga, jednog čoveka, Sardara Valabaija Patela (1875-1950), smatra premijer Indije Narendra Modi. Valabai Patel je bio prvi zamenik premijera prve vlade nezavisne Indije od 1947, njen ministar unutrašnjih poslova i ujedinitelj sadašnjih 29 indijskih saveznih država i sedam teritorija Unije.

„Kada su Britanci napustili (Indiju) imali su opak plan. Želeli su da suprotstave jednu protiv druge kneževine. Želeli su da Indija bude zahvaćena krvlju i mržnjom. No, Sardar Patel je preuzeo misiju ujedinjenja čitave Indije,“ poručio je premijer Modi na početku jednonedeljnog obeležavanja 141 godišnjice rođenja državnika koji je sa svojim mentorom, tvorcem nezavisnosti Mahatmom Gandijem (1869-1948) i prvim premijerom DŽavaharlalom Nehruom (1889-1964) tvorio vrhovni trio tek obnovljene Indije.

Indusi smatraju Sardara Patela, poznatijeg kao „Gvozdeni čovek Indije“ oličenjem patriotizma, nacionalizma i služenja na polzu narodu. Vlada desničarske i nacionalističke vladajuće Baratija DŽanata partije (BJP), premijera Modija je 31. oktobar, na koji je rođen Patel, proglasila Danom nacionalnog jedinstva. Patel je, inače bio u rukovodstvu Kongresne stranke, koja je sada oštra opozicija BJP.

Po obrazovanju pravnik, Patel je bio moćni organizator i nepokolebljivo privržen stvaranju indijske države. Odmah posle sticanja nezavisnosti koristio je svoju moć ubeđivanja i diplomatije, a kada je trebalo i pretnju upotrebom sile, da privoli 564 kneževine da prihvate Indiju kao državu. Zbog toga Sardara (na hindu i urdu jezicima ta reč znači „vođa“, pa otuda i serdar) porede sa Otom fon Bizmarkom, koji je u drugoj polovini 19. veka ujedinio nemačke države.

Patel je bio vođen mišlju da država omogućava razvoj nacije i njeno obnavljanje. Po njemu, nacionalizam i patriotizam nisu bili samo osnov države, već suštinski elementi koji je čvrsto drže, a individualne slobode treba da budu u skladu sa ustavom. Radi stvaranja moderne države zagovarao je napredak zaostalih zajednica i žena kroz gandijevske programe zajedništva i samopoboljšanja, ali i koristeći više klase za socijalnu integraciju i političku mobilizaciju.

Indija je u Patelovo vreme bila ono što I sada – beskrajno raznolika, od fizičkih pojava i geološke strukture, faune i flore, demografskih karakteristika, rasa, jezika, religija, običaja i tradicija, umetnosti i zanatstva, jela… Otuda Indiju opisuju kao „Svet u malom“, „oličenje čovečanstva“ ili „etnološki muzej“.

Samo u oblasti ljudskog, čime se Sardar Patel bavio, indijsko stanovništvo je tvoreno od tri rase – Indoarijevaca, Mongola i Dravida. Prema cenzusu iz 1961. u Indiji je govoreno 1.652 jezika i dijalekata. Ta istinska Vavilonska kula je ustavom svedena na 22 zvanična domaća jezika i rasprostranjen engleski. Ta zemlja je iznedrila četiri originalne religije – hinduizam, sikizam, budizam i džainizam, uz pridošle, hrišćanstvo, zoroastrizam, judaizam i islam, a sve one imaju sekte. Indija je i zemlja preko 3.000 sekti.

U takvom okruženju je premijer Modi poručio sunarodnicima da se sećaju vizije Sardara Patela. „Otrov kastizma i komunalizma je moguće suzbijati samo jedinstvom,“ poručio je Modi. Pojam komunalizam u formi koju je Modi upotrebio podrazumeva privrženost posebnoj etničkoj ili religioznoj grupi, pre nego široj društvenoj zajednici. Kao takav je sinonim za sektaštvo i nasilje među različitim zajednicama.

(B. Korkodelović, „Danas“)

Prethodni tekstNajviša statua na svetu u Indiji
Sledeći tekstDan nacionalnog jedinstva Indije (31. oktobar) – sećanje na Sardara Patela

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime