Ajurveda turizam

Ambasador Indije u Srbiji, gospođa Narinder Čohan na početku razgovora kaže: Ajurveda je legalna u Srbiji. Veoma smo zahvalni profesoru Vuku Starnboloviću na tome, kao i Udruženju za ajurvedu Srbije, koje vodi gospodin Branko Cicić. Ovo udruženje organizuje kurseve i druge programe jačanja kapaciteta u Srbiji, Evropi i Indiji. Članovi Udruženja za ajurvedu Srbije su eminentni i kvalifikovani lekari iz Srbije koji su uvideli prednosti i mudrost alrernativne medicine koju koriste paralelno sa tradicionalnom. Podstaknuta tim, odlučila sam da otvorim Ajurueda centar u Ambasadi Indije u Beogradu kako bi se ajurveda-praksa sprovodila u pravom smeru. Nastojaću da pomognem u organizovanju međunarodnog simpozijuma na temu ajurvede u Srbiji u narednim mesecima. Indijske ajurveda kompanije, kao što su Himalaja Herbal i Maharisi ajurueda, prisurne su u Srbiji i drugim delovima Evrope. Da bi se sprovodila međunarodna ajurveda-praksa, Vlada Indije osnovala je i posebno ministarstvo pod nazivom AYUSH, koje je organizovalo obuku za srpske doktore, kao što je dr Gordana Marković, za kliničku primenu ajurvede u zdravsrvenim centrima Srbije. Ajurveda panckarma centara ima u različitim delovima Evrope, uključujući Švajcarsku, Austriju, Holandiju i druge.

Šta je ajurveda
Reč ajuryeda sastoji se od dve sanskritske reči: aju- život i veda – znanje. Stoga, ajurveda znači znanje o životu ili nauka o životu. Začeta u netaknutoj zemlji Indiji pre otprilike pet hiljada godina, ajurveda je privukla značajnu globalnu pažnju. To je najstariji sistem zdravstvene zaštite u svetu koji kombinuje duboke misli medicine i filozofije. Danas se posmatra kao jedinstvena, nezamenljiva grana medicine, holisticki, prirodni sistem koji zavisi od dijagnoze i stanja tela – vata, pira i kapha – kako bi se postigla prava ravnoteža. Dijagnoza se uvek postavlja na osnovu stanja pacijenta kao celine i takva dijagnoza sažima glavne ciljeve ajurvede: održavanje i promovisanje zdravlja, prevenciju i lečenje bolesti.

Prednosti ajurvede
Cilj ajurvede je uklanjanje uzroka bolesti, a ne samo lečenje, temelji se isključivo na lekovitom bilju i biljnim mešavinama, a ajurvedski lekovi ne deluju protiv metabolizma tela.

  • Ajurvedski i biljni medikamenti osiguravaju fizičko i mentalno zdravlje, bez nuspojava. Prirodni sastojci bilja pomažu uspostavljanju arogja (zdravlja) ljudskog tela i uma.
  • Ajurvedski tretman je neinvazivan i netoksičan, tako da se sigurno može koristiti kao alternativna terapija ili zajedno sa konvencionalnim terapijama.
  • Lekari koji praktikuju ajurvedu tvrde da njihove metode mogu da pomognu kod stanja izazvanih stresom, kao i metaboličkih i hroničnih stanja.
  • Ajurveda je korišćena za lečenje akni, alergija, astme, anksioznosti, artritisa, sindroma hronicnog umora, prehlada, kolitisa, zatvora, depresije, dijabetesa, gripa, bolesti srca, hipertenzije, imunoloških problema, upala, nesanice, nervnih poremećaja, gojaznosti, problema sa kožom i čira na želucu.

Ajurveda turizam
U Indiji, kao jednoj od glavnih turističkih atrakcija, danas niču mnogi centri ajurvede. Indija se uspešno pozicionira kao sjajna destinacija za zdravstveni turizam jer ispunjava nekoliko važnih uslova kao što su odlični medicinski tretmani po niskim cenama, laka dostupnost, slikovite lokacije za odličan odmor itd. Indijske držzave Kerala, Tamil Nadu, Utarahand, Radzastan, Goa, Maharastra, između ostalih, nude smeštaj u vrhunskim objektima za ajurveda tretmane. Danas je sve više Ijudi spremno da doživi zdraviju stranu obično čisto hedonističkog odmora u Indiji tako što posećuje ajurvedska medicinska odrmarališta, koja se nalaze na rubu urbanih sredina i prostiru se u netaknutim šumama pa mame turiste u svoja spokojna i mirna, velelepna zdanja.

Indija – glavna destinacija zdravstvenog turizma
Marketing ajurvede u sklopu zdravstvenog turizma doneo je novu definiciju odmora. Lečenje u kombinaciji sa slobodnim aktivnostirna, zabavom i fitnesom. Indija je jedno od najvažnijih središta zdravstvenog turizma. Osim vrhunske medicinske stručnosti i objekata, zdravstveni turizam u Indiji ornogućava niske troškove lečenja bez čekanja. Na primer, klima u Kerali, prirodno bogatstvo šuma i hladna sezona monsuna najprikladniji su za lekovite i restorativne ajurveda paket-aranžmane. Kerala je možda jedno od retkih mesta na svetu gde je temperatura od 24 do 28 stepeni tokom kišnog razdoblja. Zahvaljujući konstantnoj vlagi u vazduhu i na površini
kože idealna je za snažno i efikasno delovanje prirodnih lekova. Ovaj kraj je blagosloven velikim brojem lekovitih biljaka koje omogućavaju kontinuitet upotrebe i delotvornost ajurveda lekova potrebnih za efikasno lečenje. Isto lekovito bilje sa istom snagom delovanja dostpno je iz godine u godinu u svakoj sezoni. Bogat alkaloidni sadržaj tla povećava intenzitet i moć mnogih ajurvedskih lekova u poređenju sa mestima koja imaju drugačiji sastav tla.

Ajurveda Centri u Kerali

1. Ajurvedski centar Nagarjuna: Deo je Nagarjuna grupe, koja je pionir u promociji ajurveda lečenja u Kerali. Centar se nalazi na obalama reke Petijar i nudi najbolje ajurvedske tretmane, Adresa: Ajurvedski centar Nagarjuna , Thannipuzha, Okkal PP, Kalady – 683550, Kerala, India Tel: 91 – 484 – 2463350 / 2460854
Email: nagarjuna@vsnl.com

2. Kottakal Arza Shala: Ovo je takoreći kompletna enciklopedija ajurvedskih postupaka, uključujući i edukaciju o uzgoju lekovitog bilja, proizvodnji lekovitog bilja, izdavaštvu i izradi izveštaja u seminarima o ajurvedi i srodnim temama, ali i šire na akademiji Kasthakali. Lečenje se temelji na panckarma načelima. Ako se putuje avionom, do ovog centra lakše je je doći 36km dugim putem od međunarodnog aerodroma Karipur, od Kozikhode do Kottakhal. Adresa: Arza Vaidza Sala, Kottakhal, Malappuram Distr., Kerala, Indija, Tel: +91 483 2742216, Fax: +91 483 27422710 Email: mail@aryavaidyasala.com

3. Ajurvedski centar Amruth, Cochin’ Amrita centar nalazi se u samom srcu Kocin i bavi se tradicionalnim ajurvedskim lečenjem i pružanjem usluga vezanih za mentalno i fizičko zdravlje, kao i svesti pacijenata o stanju u kome se nalaze. Adresa: Ajurveda centar Amruth, Lissie Hospital Road, Cochin , Tel: +91 484 2401577, Email: drprv@amruthaayurveda.com

Za više informacija kontaktirajte Ambasadu Indije u Beogradu, Đorđa Radojlovića 7a , Dedinje, Beograd, Tel: +381 11 3674208/ 2667990 / 2666520 www.eoibelgrade.gov.in Fejsbuk: IndiaInSerbia

Udruženje za ajurvedu Srbije brankocicic@mail.com

(Hello! Lifestyle)

Prethodni tekstVežbe ruskih vazdušnih snaga sa Indijom, Srbijom i Egiptom
Sledeći tekstGuverner Nju Delhija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime