Ambasadorka Indije na otvaranju proizvodnog pogona „Wai Wai“ u Rumi

Foto: Ambasada Indije

Indijska kompanija CG Food India (CGFI), podružnica Cinnovation Group iz Singapura, investirala je 9 miliona evra u fabriku najsavremenije opreme za proizvodnju instant nudli brenda Wai Wai u Rumi čiji je jedini vlasnik.

Ambasadorka Indije u Republici Srbiji gđa Narinder Čohan prisustvovala je 5. oktobra 2017. svečanom otvaranju proizvodnog pogona koji je otvorio predsednik Srbije g.  Aleksandar Vučić. Fabrika je već otpočela proizvodnju dehidrirane instant testenine, koristeći više od 80% sirovina lokalnog porekla, iz Srbije.

Fabrika koja se prostire na 6300 m2 ima mesečni proizvodni kapacitet od 3 miliona pakovanja tokom jedne smene. Kompanija planira da u svom pogonu u Srbiji zaposli 400 radnika do 2020. godine i vremenom više od 1.200 radnika. „Wai Wai“ ima 9 proizvodnih jedinica u Indiji, a fabrika u Rumi je 17. po redu proizvodna jedinica Wai Wai nudli i testenine na globalnom nivou. Wai Wai proizvodi iz Srbije izvoziće se u 30 zemalja, uzimajući u obzir prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Evropskom unijom, Rusijom, Turskom, Belorusijom, Kazahstanom, Azarbejdžanom, zemljama CEFTA itd.

Među prvim indijskim investicijama u Srbiji je IT Park u Inđiji, investicija kompanije Embassy Group vredna 20 miliona dolara. Indijski proizvođači traktora, kompanije TAFE, Mahindra i Sonalika izvoze i sklapaju traktore u Srbiji preko svojih lokalnih partnera.

Indijske farmaceutske kompanije Himalaya Herbal, Panacea Biotech, Maharishi Ayurveda, Ranbaxy Pharmaceuticals itd. takođe imaju svoja predstavništva u Srbiji. Dve indijske kompanije, čije je sedište u UAE, takođe su prisutne sa investicijama u Srbiji: kompanija Excel Industries investirala je 1,12 miliona dolara u fabriku za proizvodnju železničke i komunalne opreme Blok Signal u Nišu; kompanija Mulk Holding, takođe sa sedištem u UAE, investirala je 20 miliona dolara u fabriku za proizvodnju aluminijumskih panela “Alubond Europe” koja se nalazi u Banatskim Karlovcima.

Srbija je preduzela važne korake za sprovođenje reformi neophodnih za privlačenje stranih investitora, što je čini jednom od najznačajnijih investicionih destinacija Centralne i Istočne Evrope.

Kao gest dobrodošlice, Srbija je ukinula vize za indijske državljane, nosioce običnih pasoša, radi jačanja bilateralne trgovine i turizma, dok je Indija omogućila dobijanje e-vize državljanima Srbije.

Prethodni tekstKad leopard uđe u indijsku fabriku automobila… (video)
Sledeći tekstPotpisan Memorandum o razumevanju između indijske i srpske agencije za kreditiranje izvoza

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime