Ambasadorka Indije na zajedničkoj video-konferenciji Indije i Srbije

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije gđa Narinder Čohan učestvovala je na video konferencijskom sastanku Mešovitog Komiteta koji je održan u okviru Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Indije i Srbije.

Sastanku su kopredsedavali načelnik za međunarodnu saradnju Indijskog sekretarijata za nauku i nove tehnologije dr Arabinda Mitra i prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Obe strane složile su se da rade na unapređenju saradnje na osnovu bilateralnih sporazuma, a vođeni su i razgovori o novim modalitetima, sredstvima i vidovima unapređenja saradnje.

Utvrđene su sledeće oblasti kao potencijalni segmenti za unapređenje saradnje:

  1. Biotehnologije
  2. Novi materijali i nano-tehnologije
  3. Energetika i energetska efikasnost
  4. Poljoprivreda i prehrambena industrija
  5. Informaciono-komunikacione tehnologije.

Dogovoreno je održavanje zajedničkih radionica radi boljeg međusobnog povezivanja. Srpska strana predložila je da bude domaćin prve radionice koja bi se održala u prvoj polovini 2017. godine u Srbiji. Dve strane su se složile da kroz međusobne konsultacije finaliziraju Program saradnje.

Ambasadorka gđa. Narinder Čohan podsetila je na poziv koji je Indija uputila Srbiji da se učlani u Međunarodnu solarnu alijansu kao „zemlja partner“, s obzirom na povoljne klimatske i druge uslove i potencijale za uspešan razvoj solarne energije u Srbiji. Srpska strana ponudila je više informacija o Akcionom planu u okviru Strategije naučno-tehnološkog razvoja Republike Srbije 2016-2020. koji će verovatno biti završen do kraja godine.

Postoje veliki potencijali za unapređenje odnosa između Indije i Srbiji u oblasti nauke i novih tehnologija, kao i realizacije Programa saradnje (POC) u okviru bilateralnog sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji, na osnovu kojeg bi se poboljšali ukupni odnosi između dve zemlje. Pomenuta video-konferencija organizovana je na inicijativu Ambasade Indije u Beogradu.

Prethodni tekstMango – nacionalno voće Indije
Sledeći tekstTop 10 uspešnih indijskih glumica

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime