Ambasadorka Indije u Srbiji – Narinder Čohan

Sa željom da dodatno učvrsti i unapredi odnose između svoje zemlje i Srbije, u koju je pre dve godine došla na mesto ambasadora, gospođa Narinder Čohan odlučila je da što bolje upozna našu zemlju i tako maksimalno iskoristi potencijal svog boravka na ovim prostorima. Brojnim inicijativama, predlozima, kao i realizacijama ideja, ova obrazovana, prijatna žena čvrstih stavova, svakodnevno je posvećena poslu koji doživljava kao najlepši blagoslov. Nakon što je prošle jeseni magazinu Hello! otvorila vrata svoje rezidencije na Dedinju, u susret proslavi „Dana nezavisnosti Indije“, 15. avgusta, u prostorijama ambasade smeštene u istom kraju prestonice otkriva kako izgleda život žene ambasadora u Beogradu, kako najradije provodi slobodno vreme i koliko napreduje u svojoj diplomatskoj misiji u ovom kraju sveta. Na početku razgovora ambasadorka Čauhan osvrnula se na prethodne dve godine života u Srbiji i na svoje utiske o ovoj balkanskoj zemlji.
– Kada je Indija postala nezavisna, Jugoslavija nam je ponudila ruku prijateljstva i postala jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih i mesto njegovog nastanka, što je vaša zemlja (Srbija) podržala 2011. proslavom pedesetogodišnjice od formiranja „Pokreta nesvrstanih“. To je deo istorijskog partnerstva naših država. Gde god da putujem u Srbiji pronađem neki podsetnik na tu bliskost i prijateljstvo.

Postoji li nešto što biste rado promenili u odnosima naših zemalja?
– Ono sto bih volela da se promeni je broj Indijaca koji dolaze i žive ovde. Svaki šesti stanovnik Zemlje je Indijac, a u Srbiji je njihov broj neznatan. Uprkos tome, na svakom koraku se vidi da je vaša divna zemlja proindijski orijentisana. Ne samo da poštujete indijsku kulturu već su u vašoj zemlji prisutni i joga i tradicionalna indijska medicina ajurveda, kao i naši filmovi, serije i nacionalna kuhinja. Zadivljena sam da se u Srbiji prikazuje šest TV serija sa našeg područja. Iako je prilično udaljena, Indija ovde zaista uživa popularnost.

Čime se najviše ponosite u vašem profesionalnom angažmanu u Srbiji?
– U Indiji je pokrenuto nekoliko projekata uperenih ka ekonomskom razvoju i napretku društva, uključujući ‘Proizvodite u Indiji’, ‘Digitalna Indija’, ‘Veštine Indije’ itd. Takođe imamo planove da izgradimo na stotine takozvanih pametnih gradova. Naša populacija je posle Kine druga po brojnosti u svetu, i na putu smo da postanemo najmnogoljudnija zemlja. Imamo 1.25 milijardi stanovnika i 65 odsto njih je mlađe od 35 godina. To je ono što je za mene prioritet, da povežem mladost vaše i naše države. Mladi su budućnost sveta. Želja mi je da ih uputim jedne na druge, da ih povežemo kroz diplomatiju i tehnologiju, kao i civilno društvo i kulturu. Pred nama je čitav jedan svet zajedničkih mogućnosti koje tek treba da otkrijemo, čemu se neizmerno radujem.
U prethodnom intervjuu za magazin ,,Hello!“ najavili ste formiranje ajurveda centra u našoj zemlji. Da li se odmaklo dalje od ideje?
– Izuzetno me je obradovala informacija da u Srbiji postoji nekoliko doktora i fizioterapeuta koji su upoznati sa tom vrstom medicinskog lečenja. U Indiji je formirano posebno Ministarstvo joge, ajurvede i homeopatije, sa ciljem unapređenja istraživanja, prakse i mogućnosti tih polja. Uskoro će stručnjaci iz medicinskih centara u Srbiji putovati u Indiju, gde će podeliti iskustva u pogledu kliničke primene ajurvede, joge i homeopatije, što je deo projekta koji radimo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja vaše vlade. Neizmerno se radujemo potpisivanju memoranduma o razumevanju i razmeni tradicionalnih medicinskih znanja naših zemalja, čijom realizacijom će se blagovremeno doći i do osnivanja ajurveda centra u Beogradu.
U čemu vidite sličnosti između Srbije i Indije?
– Mislim da su to porodične vrednosti, o kojima najbolje govore indijske serije koje se trenutno prikazuju na srpskim televizijama. Porodica je odraz našeg društva, a tu smo veoma slični. U to sam se uverila i tokom svojih putovanja kroz ovu divnu zemlju.

Kako provodite vreme kada ne radite?
– Srbija je veoma druželjubiva država i to je njena velika prednost. Šta god da radim i gde god da odem tretiraju me kao državljanina ove zemlje, što je zaista divno. Sloboda je najveća vrednost i uživam u tome. Srećna sam kada pričam sa ljudima i kada me ispituju o Indiji.
Odeća je ono što vas na prvi pogled izdvaja u našoj zemlji. Možete li u Srbiji da nađete kvalitetne materijale za vaše odevne predmete?
– Svaka Indijka uživa u nošenju sarija, koji je napravljen od prirodnih vlakana, čistog pamuka ili svile, ili kombinacije ta dva materijala. Nažalost, u Srbiji ne postoje prodajna mesta na kojima oni mogu da se nadu, iako sam u Zemunu pronašla jednu radnju u kojoj prodaju santung svilu u predivnim, živopisnim bojama. Ipak, sarije i indijske haljine, takozvane salvar kamiz, kupujem u Indiji. Pored materijala, i naš nakit je potpuno prirodan, od čistog zlata, srebra, preko dragog kamenja. Ovo što ja nosim je ručno obrađen smaragd. Sve je to deo indijske kulture, a sa povezivanjem naše dve zemlje, i naši prirodni resursi sve su više ovde zastupljeni, pa samim tim na srpsko tržište dolazi i ovako vredan nakit.
Odlazite li u spa-centre?
– Posetila sam ih nekoliko i volela bih da ohrabrim ljude na otvaranje ajurveda centara u okviru spa-kompleksa. To bi na duge staze doprinelo razvoju medicinskog turizma u Srbiji.

Putujete li često u Indiju?
– Da, barem jednom godišnje. Sada nije dobar trenutak za odlazak tamo, jer je sada period monsunskih kiša. Ja uživam u letu u Beogradu i dodiru pamuka tokom “indijskog leta“ koje vi ovde sada proživljavate.

Da li vaš suprug, sin i kćerka dolaze često kod vas u Beograd?

– Moj suprug je trenutno u Indiji, gde radi, a moja kćerka je nedavno završila fakultet i počela da radi, pa nije u mogućnosti da putuje. Sin je trenutno kod mene, na putu ka Sjedinjenim Američkim Drzavama, gde završava doktorske studije. On voli da boravi u Beogradu, posebno zbog vožnje bicikla na Adi Ciganliji i Avali.

Da li mu se i vi nekada pridružite?
– Ja mnogo uživam u dugim šetnjama sa mojim sinom.

(Deana Dukić, Hello! magazin, Foto: Mirko Tabasević)

Prethodni tekstTafe Indija – treća po veličini fabrika u svetu koja proizvodi traktore
Sledeći tekstJačanje veza između dve zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime