Ambasadorka Indije učestvovala na sastanku Mešovitog komiteta Indije i Srbije u oblasti nauke i tehnologije

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije u Srbiji gđa Narinder Čohan učestvovala je na drugom zasedanju Mešovitog komiteta Indije i Srbije u oblasti nauke i tehnologije koje je održano 2-3. oktobra 2017. u Beogradu.

Foto: Ambasada Indije

Dr Jagdiš Čander, naučnik i savetnik zadužen za međunarodnu saradnju u okviru Indijskog zavoda za nauku i tehnologiju i prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra iz Srpskog ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – kopredsedavali su skupom.

Foto: Ambasada Indije

Ambasadorka Indije je ovom prilikom napomenula da su odnosi između Indije i Srbije bliski i prijateljski i da postoji tradicija saradnje u oblasti biotehnologije i poljoprivredne nauke. Ambasadorka je ujedno izrazila nadu da će zasedanje Mešovitog komiteta dodatno podstaći bilateralnu tehnološku saradnju.

Foto: Ambasada Indije

Predstavnici obe zemlje prepoznali su sveukupan razvoj u oblastima nauke, tehnologije i inovacija i složili se da komplementarnosti čini dve strane neminovnim partnerima. Obe strane su izrazile želju da će novi Program saradnje (POC), koji je potpisan tokom susreta sa proširenim oblastima saradnje i većim razumevanjem međusobnih naučnih i tehnoloških mogućnosti, predstavljati značajan podsticaj za iniciranje i negovanje buduće bilateralne saradnje. Obe strane su se usaglasile da održe dve radionice u Indiji i Srbiji- u sledećim oblastima:

  • biotehnologija i zdravstvo (
  • informaciono-komunikacione tehnologije (ICT)
Foto: Ambasada Indije

Ugovorene su i međusobne posete u drugoj polovini 2018. godine, nakon održavanja radionica koje će se odnositi na prioritetne oblasti prema Programu saradnje (POC), tj.

1) oblast nanotehnologije i novih materijala

2) energetike i energetske efikasnosti

3) informacionih i komunikacionih tehnologija

4) zdravstva

5) biotehnologije, uključujući i prehrambenu tehnologiju i bezbednost hrane.

Foto: Ambasada Indije

Obe strane su se složile da sledeće zasedanje Mešovitog komiteta održe 2019. i u međuvremenu održe jedan međusastanak radi razmene informacija o najnovijim naučnim i tehnološkim dostignućima i analize bilateralne saradnje.

Foto: Ambasada Indije

Nauka i nove tehnologije jedan su od ključnih sektora saradnje Indije i Srbije i ostvarena je važna saradnja u farmaceutskom i zdravstvenom sektoru još od vremena bivše Jugoslavije.

Poslednjih godina Srbija je ostvarila značajan napredak u nauci i novim tehnologijama, naročito su vidljivi rezultati u oblasti istraživanja i razvoja. Sprovođenje bilateralnog sporazuma u oblasti nauke i tehnološkog razvoja dovelo bi do znatno višeg nivoa saradnje između dveju zemalja.

Prethodni tekstSrbija i Indija otvaraju saradnju u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
Sledeći tekstLG predstavio telefon koji će oduševiti Indijce, evo zašto (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime