Srbija i Indija otvaraju saradnju u oblasti nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

Foto: Ambasada Indije

Na osnovu Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji između Republike Srbije i Republike Indije, u Beogradu je 2–3. oktobra 2017. godine održano Drugo zasedanje Mešovite srpsko-indijske komisije za naučno-tehničku saradnju.

Foto: Ambasada Indije

Delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predvodio je prof. dr Viktor Nedović, a indijsku delegaciju dr Jagdiš Čandar, Departman za nauku i tehnologiju Ministarstva Republike Indije. Na zasedanju je učestvovala i sa svoje strane dala jaku podršku uspostavljanju saradnje ambasadorka Republike Indije, nj. eksel. g-đa Narinder Čohan.

Foto: Ambasada Indije

Polazeći od potrebe da se podrži naučna i tehnološka saradnja na bazi pariteta i recipročnog interesa, uz poštovanje nacionalnih prioriteta, u oblasti razvoja nauke i tehnologije u obe zemlje usaglašen je i potpisan Protokol sa Drugog zasedanja Mešovite srpsko-indijske komisije kao i Program saradnje u oblasti nauke i tehnologije između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Departmana za nauku i tehnologiju Ministarstva nauke i tehnologije Republike Indije.

Foto: Ambasada Indije

Ovim Programom naučnotehnološke saradnje između dve države predviđeno je da prvi poziv za prijavu predloga projekata bude raspisan u drugoj polovini 2018. god., a da raspisivanju poziva prethode dve radionice koje bi bile održane u prvoj polovini naredne godine, pri čemu bi jedna bila održana u Srbiji uz učešće vodećih naučnika iz Indije, a druga u Indiji, uz učešće naših naučnika. Radionice bi bile vezane za prioritetne oblasti saradnje (biotehnologija i informacione i komunikacione tehnologije).

Indijska delegacija je tokom boravka posetila rektorat Univerziteta u Beogradu, Institut za molekularnu genetiku i genetički inženjering, Institut za biološka istraživanja «Siniša Stanković», kao i Inovacioni fond, gde su imali priliku da razmene iskustva kako sa istraživačima, tako i da sagledaju potencijal inovativnih kompanija (Coprix Media, Milinkovic Company i NovelIC).

(mpn.gov.rs)

Prethodni tekstU susret sajmu indijske hrane: Gastronomsko iskustvo koje će uzbuditi vaša čula
Sledeći tekstAmbasadorka Indije učestvovala na sastanku Mešovitog komiteta Indije i Srbije u oblasti nauke i tehnologije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime