Amrita Šer-Gil – najveća slikarka Indije

Foto: Wikipedia/Unknown

Amrita Šer-Gil danas se smatra najeminentnijom indijskom slikarkom i jednom od najznačajnijih umetnica sveta s početka 20. veka. Ponekad je nazivaju „indijskom Fridom Kalo“ čija dela stoje rame uz rame sa najvećim genijima bengalske renesanse.

Rođena je u Budimpešti, u porodici oca Indijca i majke Jevrejke iz Mađarske. Od malena je bila okružena bogatstvom jer je otac pripadao vladajućoj, aristokratskoj kasti u Indiji, a majka bila poznata operska pevačica. Porodica se preselila u Indiju i devojčica je odrastala pod velikim uticajem kulture te zemlje.

Pre osme godine, Amrita je svirala klavir i violinu, a od devete godine je držala i koncerte zajedno sa svojom mlađom sestrom. Iako je slikala od četvrte godine, od osme je dobila tutore. Jedno vreme je pohađala i umetničku školu u Firenci pa se u njenom kasnijem radu video i uticaj italijanskih majstora.

Kada joj je bilo 16 godina Amrita je sa majkom otišla u Pariz da nastavi svoje školovanje. Posećivala je umetničke ateljee, družila se sa slikarima i uskoro otkrila čitav jedan svet raskoši i poroka koji joj je pre toga bio stran. Međutim, nakon burnih godina provedenih u Parizu, Amrita je krenula da preispituje svoj život. Zapisi govore da je mučila velika čežnja za Indijom i da je govorila da samo tamo može zaista da stvara.

„Mogu da slikam samo u Indiji. Evropa pripada Pikasu, Masisu, Braku… Indija pripada samo meni“, napisala je u jednom pismu.

I tako se do 1937. godina potpuno okrenula slikanju života Indijaca, onakvih kakvim ih je ona videla. Amrita Šer-Gil se 1938. godine udala za svog rođaka iz Mađarske, doktora Viktora Egana i zajedno sa njim nastanila u Indiji.

Uzrok smrti nikada nije rasvetljen. Amritina majka je za smrt ćerke optužila njenog muža, doktora Viktora koji je, prema majčinim rečima, iz ljubomore ubio.

Amrita Šer-Gil je kremirana 7. decembra 1941. godine. Njen pepeo zauvek počiva u njenoj voljenoj Indiji u kojoj su njena dela proglašena nacionalnim blagom.

Prethodni tekstKako, gde i s kim vežbati jogu?
Sledeći tekstHit serija „Leta u Indiji“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime