Kako, gde i s kim vežbati jogu?

Фото: Marcoreyes/Pixabay.com

Lako se može naučiti pravilno vežbanje joge, od instruktora ili iz knjiga, a kada se počne sa radom, onda se postepeno može povećavati broj urađenih vežbi i vreme vežbanja, u skladu sa željama i mogućnostima.

Gde se može vežbati joga?

Idealno bi bilo nekoliko puta nedeljno ići u vežbaonicu (teretanu ili salu), ako za to postoje uslovi. Vežbe se mogu raditi bez problema i u kući, na terasi, u krevetu i na tepihu. Idealno bi bilo raditi jogu u prirodi.

S kim možete vežbati jogu?

Joga se može se vežbati u organizovanim grupama, ali i pojedinačno, što zavisi od mogućnosti.

Praksa je pokazala da je za većinu ljudi (kada nauče osnove joge) najbolje kada vežbaju sami, pa prilagođavaju sebi vreme, mesto, količinu i raspored vežbanja.

Postoje razne škole, učitelji i udruženja u Srbiji koji se bave jogom. Tu se možete posavetovati i odlučiti šta je vama potrebno i kako ili koliko da vežbate.

Savremena tehnika, pored velikog broja knjiga i publikacija, pruža mogućnosti da se nešto vidi putem interneta ili da se neko stručan pita za besplatan savet.

Umesto zaključka

Joga za neke tegobe može biti dodatni lek i terapija koja pomaže, ali za lečenje većine bolesti potrebna je i adekvatna ishrana i korišćenje lekova u skladu sa savetom lekara.

Kada rešite da vežbate, počnite polako i nemojte odustati, jer će vrlo brzo doći i prvi pozitivni rezultati. Kada budete osetili blagotvorno dejstvo joge, najverovatnije nećete moći da prestanete s njenom primenom – postaće deo vašeg života.

Joga je kao disciplina, nauka i deo tradicionalne indijske medicine u Srbiji zakonski regulisana, odobrena i dozvoljena kroz razne zakonske okvire: Ministarstva zdravlja, Ministarstva za sport i omladinu i drugih ministarstava.

Prethodni tekstIndijski film „Mladost ludost“ za vikend 10. i 11. decembra u 13:00 na „Prvoj“ TV
Sledeći tekstAmrita Šer-Gil – najveća slikarka Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime