Baisaki 2018: 4 tradicionalnih jela iz Pendžaba uz koja se proslavlja Baisaki

Foto: YouTube/Patiala Peg (Printscreen)

Pendžabci širom zemlje 14. aprila proslavljaju Baisaki. Ovo je praznik žetve koji takođe obeležava početak Nove godine u državi Pendžab. Na ovaj dan, ratari izražavaju zahvalnost za bogate prinose i mole se za budući prosperitet.

Baisaki je jedan od najznačajnijih festivala za Pendžabce širom sveta. Baisaki se slavi prvog dana ‘Baisakija’, koji je prvi mesec hindu kalendara. Taj dan je i dan zahvalnosti za ratare. U nekim delovima Pendžaba, ljudi se okupljaju i izvode ritual ‘Avat Pauni’, tokom kog snopovima žitarica udaraju u ritmu dola i pevaju narodne pesme uz zahvalnosti Bogu za dobru sezonu žetve.

Baisaki ima takođe veliku važnost i zajednicu Sika.  Godine 1699. deseti Guru Sika, Guru Gobind Sing, postavio je temelje Pant Khalsa (Reda Čistih), i time je Baisaki praznik dobio veliki značaj medju Sikima. Vernici Siki obeležavaju praznik odlaskom pre zore u svoja svetilišta – gurudvare, noseći cveće i ostale darove. Gradske procesije su takođe uobičajene.

Kako žuta boja simbolizuje radost i blagostanje, ljudi oblače veselu i šarenu odeću u žutoj i narandžastoj boji i proslavljaju duh ponovnog rođenja. Ova simbolika se ne pojavljuje samo u garderobi i motivima, već se i hrana boji u zlatnu i žutu. Brojni sprecijaliteti, kao što su meethey chawal, kheer, kadhi pripremaju se tokom proslave praznika Baisaki.

Ovo su neki od tradicionalnih jela koja će se tokom Baisakija naći na trpezama širom Pendžaba.

1. Peeley Chawal

Poznat i kao meethe chawal ili kesari chwal, peeley chawal je najzastupljenije jelo na trpezama u Pendžabu tokom proslave Baisakija. Ova ukusna kombinacija pirinča zaslađenog šećernim sirupom omiljena je mnogima. Aromatični začini poput kardamona, karanfilića, cimeta i mnoštvo sušenog voća i orašastih plodova koriste se za pripremu  Peeley Chawal, uz dodatak šafrana, koji osim mirisa, daje i predivnu boju ovom jelu i ovo je savršena Baisaki poslastica.

2. Punjabi Kadhi

Tradicionalna pendžabska kadhi pakoda najbolji je predstavnik kuhinje ovog dela Indije. Pikantno, kiselkasto jelo pravi je melem za dušu. Napravljen od punomasne kisele pavlake uz dodatak najboljih začina, žuti Kadhi najbolje ide uz vrući pirinač.

3. Gud Ka Halwa

Sunčani dani i leto su pred nama, ali od nekih zimskih specijaliteta još uvek nismo spremni da se oprostimo. Jedan od njih je i gud ka halwa, koji se tradicionalno, tokom proslave Baisakija, priprema u domovima širom Pendžaba. Pravi se od gheeja i jaggery, odnosno maslaca i šećera, i mnogima je omiljeni dezert.

4. Chole Bhature

Vazdušasti hleb bhatura uz leblebije kuvane u masali je verovatno najsvečaniji način na koji možete započeti dan. Ovaj, mnogima omiljeni doručak, je i jedan od najpoznatijih specijaliteta koji se priprema tokom proslave Baisakija.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime