Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Foto: Wikimedia/Eirik

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa ambasadom Republike Indije u Srbiji organizuje obeležavanje Dana hindi jezika u sredu, 14.9.2016. godine.

Podsetićemo, 23. maja ove godine Filozofski fakultet i Indijski savet za kulturnu saradnju iz Nju Delhija potpisali su sporazum o osnivanju prvog lektorata za hindi u Srbiji. Sporazum su u ime Fakulteta i Saveta potpisale prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekanica, i Njena ekselencija, Narinder Čohan, ambadasorka Indije u Srbiji. Ovim sporazumom Filozofski fakultet je proširio svoju ionako bogatu ponudu jezika koji se mogu učiti u fakultetskom Centru za jezike, koja je otvorena za sve koji žele da uče jezike, bez obzira na godine.

Povodom Dana hindi jezika, pripremljen je program koji počinje u 10 časova, u svečanoj sali Fakulteta (114). Prisutne će pozdraviti prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta, prof. dr Biljana Šimunović Bešlin i Njena ekselencija Narinder Čohan. O značaju uvođenja hindija na Filozofskom fakultetu govoriće upravnik Centra za jezike, prof. dr Milivoj Alanović i lektorka hindija Maduri Godbole. Potom će dr Rima Džohri predstaviti tradicionalni udarački indijski instrument pod nazivom tabla uz izvedbu. Monika Maširević iz Gradske biblioteke u Novom Sadu će održati kratko putopisno predavanje „Moja Indija, moj put srca“.

U 13 časova biće emitovan bolivudski istorijski filmski spektakl sa elementima romanse „Joda i Ahbar“ (snimljen 2008. godine), koji govori o najznačajnijem indijskom mogulskom vladaru, Ahbaru Velikom iz 16. veka.

Prateći program čine dve izložbe fotografija „Moja Indija, moj put srca“ (autorke Monike Maširević) i „Joga asane“ koje će biti postavljene u izložbenom delu hola Fakulteta na prvom spratu. A Biblioteka Filozofskog fakulteta je priredila izložbu knjiga koje je indijska ambasada darovala u maju Fakultetu, pored kojih su izložene i knjige iz fundusa Biblioteke a tiču se indijske književnosti, istorije, filozofije.

Sve aktivnosti su besplatne i otvorene za javnost, a svi zainteresovani dobrodošli.

Prethodni tekstKari – indijsko blago
Sledeći tekstIndija – ponosna članica BRIKS-a

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime