Donatorski paket od sedam milijardi dolara

Foto: Twitter/@PrezMukherjee

Preobražaj Indije od primaoca do donatora međunarodne razvojne pomoći je nedovoljno poznat fenomen u svetskoj politici.

A o kakvom je fenomenu reč o tome svedoči i podatak da je Indija, u prethodnih šest godina, dodelila gotovo sedam milijardi dolara pomoći drugim zemljama. Obim indijske razvojne saradnje učetvorostručen je u periodu između 2003-2004. i 2013-2014. finansijske godine koja se računa od 1. aprila do 31. marta. Indija je drugi najveći donator pomoći zemljama u razvoju, posle Narodne Republike Kine. Visoke stope rasta ukupnog bruto domaćeg proizvoda u proteklih četvrt veka i preuzetnička dinamika omogućili su ekonomski napredak Indije i značajno podigli njen međunarodni ugled. U državi u kojoj je broj stanovnika narastao sa 360 miliona (1951. godine), na gotovo 1,3 milijarde, dohodak po stanovniku je udesetostručen, siromaštvo je umanjeno za dve trećine, prosečan životni vek je više nego udvostručen, a stopa pismenosti uvećana četiri puta. Indija je druga u svetu po broju naučnika i stručnjaka tehničkog profila, ima treće po veličini oružane snage, šesti je član kluba nuklearnih sila, te 10. industrijska sila. Od države suočene s glađu, postal je vodeći izvoznik nekih od prehrambenih proizvoda. Privreda Indije je treća najveća u svetu (8,7 biliona dolara, procena za 2016. godinu), ako se BDP meri paritetom kupovne moći i sedma najveća (oko 2,4 biliona dolara) prema nominalnom BDP.

Sa prosečnom stopom rasta od 5,8 odsto u protekle dve decenije Indija je jedna od velikih privreda u usponu koje se najbrže razvijaju. Počev od 2014. stopa rasta premašuje sedam odsto što je toj državi donelo odrednicu „motor svetske privrede“. Prema rečima premijera Narendri Modija, Indija je u 2014-15. godini učestovala sa 12,5 odsto u globalnom rastu doprinoseći svetskom rastu 68 odsto više nego što je njen udeo u svetskoj privredi. Uprkos tome, Indija je i dalje suočena sa siromaštvom, korupcijom i neadekvatnom zdravstvenom zaštitom. I predsednik Indije Pranab Mukerđi slaže se s konstatacijom da rat protiv siromaštva nije okončan.

„Petina sunarodnika i dalje živi ispod linije siromaštva“, naveo je Mukerđi na dan proslave Dana Republike. Ipak, Indija više nije zavisna o pomoći i sklonija je pozajmicama od međunarodnih zajmodavaca, sve više, od komercijalnih banaka. Ta zemlja danas u većoj meri ulaže u inostranstvu nego što prima međunarodne investicije. Indijska razvojna saradnja pre svega obuhvata davanje grantova i kreditnih linija, kao pomoć u povećanju sposobnosti za društveni i ekonomski razvoj kroz program Indijske tehničke i ekonomske saradnje (ITEC). U okviru ITEC funkcioniše i Poseban komonveltski program za pomoć Africi (SCAAP) kojim je obuhvaćena 161 država iz Azije, Afrike, Istočne Evrope, Latinske Amerike i Kariba, kao i Pacifika, te male ostrvske zemlje, pozvane da podele iskustva razvoja Indije. Državljani prijateljskih zemalja u Indiji pohađaju kraće kurseve iz različitih tehničkih i stručnih oblasti koje organizuju odabrane ustanove, njih 47. Program obuke zasnovan je na potražnji, a izabrani predmeti su od interesa zemljama učesnicama radi obuke njihove profesionalne radne snage i sticanja znanja i veština u mnogobrojnim različitim oblastima.

(Danas)

Prethodni tekstIndijac na čelu kompanije Google
Sledeći tekstPoslovni forum Indija – Srbija u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime