Indijac na čelu kompanije Google

Foto: Twitter/SundarPichai

Sundar Pičai je u svojoj karijeri, od menadžera proizvoda napredovao poziciju više i postao izvršni direktor kompanije „Google“. On je prešao dug put od skromnog stana u indijskom gradu Čenaju do fotelje u jednoj od najvećih kompanija na svetu.

Iako nije imao mnogo dodira sa tehnologijom, ona ga je oduvek zanimala i voleo je da priča o tome sa ocem koji je radio za britansku elektronsku kompaniju.

Nakon školovanja kod kuće, napustio je Čenaj, kako bi studirao na Indijskom tehnološkom institutu u Karačiju. Kada je diplomirao, dobio je stipendiju kalifornijskog univerziteta „Stanford“, gde je stekao svoju prvu master diplomu, dok je drugu stekao na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Pičai se kompaniji „Google“ pridružio 2004. godine. Kao menadžer proizvoda vodio je odeljenje zaduženo za razvijanje operativnog sistema „Android“. Prethodno je učestvovao i u izgradnji veb pretraživača „Chrome“ i nadgledao je pokretanje aplikacije „Google Maps“.

– U ovoj industriji ima mnogo moćnih muškaraca i žena. Srećan sam zbog prilike da budem deo te grupe. Indijci su oduvek bili posvećeni i vredni, bez obzira na to iz kakve sredine potiču – rekao je Pičai.

Prema rečima njegovih kolega, Sundar Pičai je omiljen u radnom kolektivu. Opisuju ga kao inteligentnu osobu i šefa koji retko kad govori povišenim tonom.

– Oduševljen sam njegovom energijom i stvarima koje govori. Siguran sam da će Sundar ostati fokusiran na konstantnu inovaciju i pomeranje granica – izjavio je Lari Pejdž, dosadašnji direktor kompanije „Google“, koji će ubuduće voditi holding kompaniju „Alphabet“

Pored kolega iz kompanije, Pičaiju su putem društvene mreže „Twitter“ čestitali i direktor kompanije „Apple“ Tim Kuk (Tim Cook) i indijski premijer Narendra Modi.

Ovaj „tehnološki superstar“ je, inače, odbio poslovnu ponudu kompanije „Twitter“. Odluku da ostane u kompaniji „Google“ olakšale su mu deonice vredne 50 mil USD, koje je dobio zauzvrat.

Pičai je oženjen i ima ćerku i sina. Živi u San Francisku, a u slobodno vreme voli da igra šah, piše „Blic“.

Prethodni tekstDobra prilika za Nišlije: po znanje u Indiju
Sledeći tekstDonatorski paket od sedam milijardi dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime