„Indija će do 2030. biti među vodećim zemljama u svetu u oblasti nauke i tehnologije“ – premijer N. Modi

Foto: twitter.com/PMOIndia

Indija bi do 2030. mogla biti jedna od tri vodeće zemlje u oblasti nauke i tehnologije, rekao je premijer Narendre Modi, govoreći pred 11 hiljada naučnika na 104. sednici Naučnog kongresa u Tirupatiju, indijskom gradu u državi Andra Pradeš.

Prema njegovim rečima, da bi se to dogodilo, naučnici moraju da izađu iz „duboko ukorenjene tradicije“.

„Za to je neophodno da ministarstva, istraživački instituti, industrijska preduzeća i start-ap kompanije, kao i univerziteti, rade zajedno, kao celina. To posebno važi za infrastrukturu i socio-ekonomska ministarstva koja treba pravilno da koriste nauku i tehnologiju“, – dodao je Modi.

„Ako želimo razvoj nauke, onda nema ograničavanja“ – rekao je Modi.

„Moguće je da će do 2030. godine Indija takođe biti jedna od najatraktivnijih zemalja za talentovane ljude…“ – rekao je Modi.

U svom govoru, premijer Narendra Modi takođe je rekao da postoje ogromne mogućnosti u istraživanju, obuci i daljoj obuci u oblasti robotike, veštačke inteligencije, digitalne produkcije i analize podataka.

Indijski premijer dodao je da je neophodno da se nacionalne laboratorije povežu sa školama i fakultetima u cilju razvoja odgovarajućih programa obuke.

„Laboratorije, istraživački instituti i univerziteti u svakom većem gradu u regionu moraju biti povezani i funkcionisati kao celina i kao stožer. Tako će osnovnu infrastrukturu upotrebiti za nacionalnu naučnu misiju“ – zaključio je on.

Prethodni tekstTradicionalni slatkiš u Indiji
Sledeći tekstZubin Mehta – najpoznatiji svetski dirigent