Zubin Mehta – najpoznatiji svetski dirigent

Foto: Omats + Aviad Bublil/Wikipedia

Zubin Mehta je indijski dirigent klasične muzike. Rođen je u Bombaju 1936. u imućnoj porodici. Njegov otac Mehli Mehta je bio koncerni violinista i dirigent, kao i osnivač Bombajskog simfonijskog orkestra. Zubin je počeo da uči klavir i violinu sa sedam godina. Muziku je učio uz oca koji je radio u SAD. Sa 16. godina prvi put je dirigovao Simfonijskim orkestrom Bombaja. Posle kratkog pokušaja da studira medicinu potpuno se posvetio muzici. U Beč je došao sa 18 godina. Tu je na Muzičkoj akademiji studirao klavir, kompoziciju i kontrabas. Pobedio je na međunarodnom takmičenju dirigenata u Liverpulu 1958.

Već sredinom svojih dvadesetih godina dirigovao je bečkom i berlinskom filharmonijom, a sa ovim institucijama sarađivao je i kasnije. U Americi se sreo sa Čarlsom Munkom, dirigentom Bostonskog simfonijskog orkestra, koji će jako uticati na Mehtinu karijeru. Po prvi put je dirigovao Njujorškom filharmonijom 1960. Od 1962. do 1966. dirigovao je Simfonijskim orkestrom Montreala. Bio je i muzički direktor Losanđeleske filharmonije od 1962. do 1978. U Izraelskoj filharmoniji bio je glavni dirigent od 1977, a od 1981. izabran je za doživotnog muzičkog direktora. U Njujorškoj filharmoniji se zadržao 13 godina na mestu muzičkog direktora, počev od 1978. Istu funkciju je obavljao u Bavarskoj državnoj operi od 1998. do 2006.

Dirigovao je u najpoznatijim svetskim operskim kućama: Montreal, Čikago, Opera Metropoliten, Bečka državna opera, Bavarska državna opera, Opera Kovent Garden, La Skala, Nemačka opera u Berlinu, Salcburški festival.

Zubin Mehta je pet puta dirigovao Bečkim novogodišnjim koncertom, i to: 1990, 1995, 1998, 2007. i 2015.

U Beogradu je prvi put nastupao 1958. Od tada je više puta gostovao u Beogradu i nekadašnjoj SFRJ. Danas često sarađuje sa Beogradskom filharmonijom.

Prethodni tekst„Indija će do 2030. biti među vodećim zemljama u svetu u oblasti nauke i tehnologije“ – premijer N. Modi
Sledeći tekstPremijeri Srbije i Indije će razgovarati na jednom od najznačajnijih samita

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime