Premijeri Srbije i Indije će razgovarati na jednom od najznačajnijih samita

Foto: Facebook/Vibrantgujarat

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće sledeće sedmice u Indiji, na „Vajbrant Gudžarat global“ samitu, jednom od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u ovoj zemlji, a tokom posete će razgovarati i sa indijskim kolegom Narenda Modijem.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i ekperte.

Ovo će, tako, biti prilika da se predsednik Vlade Srbije sastane sa više predstavnika stranih država, ali i sa vlasnicima indijskih i stranih kompanija, prenosi Tanjug.

Centralna tema predstojećeg samita, koji se održava od 10. do 13. januara 2017. godine, je „Održivi ekonomski i socijalni razvoj“. Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 stranih država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od dva miliona posetilaca.

Partnerske zemlje predstojećeg samita su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

Navodi se da će u radu samita fokus biti stavljen na sektore aeronautike, poljoprivrede, prehrambrene industrije, biotehnologije, hemijske i petrohemijske industrije, odbrane, građevinarstva, elektronike, inovacija, istraživanja i razvoja, IT-ja, zdravstva, farmaceutike, životne sredine, lučkog saobraćaja, obnovljivae energije, mega infrastrukturnih projekata, transporta, mikro, malog i srednjeg preduzetništva, tekstilne industrije, razvoj veština, urbanizam i turizam.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države. Istovremeno se smatra poslovnom kapijom sveta prema ostalim delovima Indije. Ta država se nalazi na prvom mestu u pogledu lakoće poslovanja.

U Gudžaratu se nalazi najveća rafinerija u svetu i četvrta najveća čeličana. Najveći je indijski proizvoođač farmaceutskih, hemijskih i petrohemijskih proizvoda i najveći svetski proizvođač obrađenih dijamanata.

Gudžarat beleži rast stranih direktnih investicija od 30 odsto godišnje, i tu se nalazi više od dva miliona makro, malih i srednjih preduzeća, koja upošljavaju 15 miliona ljudi, naveo je Blic. Profilisao se i kao jedan od najvećih azijskih centara industrije automobila i autodelova. Tu svoja postrojenja imaju Dženeral Motors India, Fond, TATA i AMW…

Prema podacima magazina Forbs, Ahmedabad je treći najbrže rastući grad u svetu.

„Vibrant Gudžarat global“ samit je pokrenut 2003. godine, kada je glavni ministar Gudžarata bio aktuelni premijer Narenda Modi. Održava se jednom u dve godine u Gandinagaru, glavnom gradu Gudžarata. Prvobitni cilj samita bio je privlačenje investicija u Gudžarat, da bi vremenom prerastao u jedan od najznačajnijih političko – ekonomskih skupova u Indiji.

Prethodni tekstZubin Mehta – najpoznatiji svetski dirigent
Sledeći tekstIndija – vodeća u razvoju mobilnih aplikacija

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime