Nastavljen ASEAN samit: Indija ima posebne zahteve

U Bangkoku je održan Samit lidera zemalja jugoistočne Azije ASEANA. Cilj je završetak pregovora o novom trgovinskom sporazumu kojim bi se stvorio najveći trgovinski blok na svetu. Ipak, Indija ima posebne zahteve koji mogu da uspore zaključivanje sporazuma.

Novi trgovinski sporazum uključio bi 16 država, čiji je bruto domaći proizvod trećina globalnog, a tržište bi obuhvatilo polovinu svetskog stanovništva. Domaćin, prvi čovek vlade Tajlanda Prajut Čan Oča nada se skoroj finalizaciji tog sporazuma.

„Danas su ASEAN i ceo svet suočeni sa sve većim izazovima i neizvesnostima, kao što su globalno ekonomsko usporavanje, najmanji rast u svetu u poslednjih 10 godina. Postoji i geostrateška utakmica na regionalnom i globalnom planu što se manifestuje kroz trgovinske sukobe i druge probleme. Zbog toga naše blisko partnerstvo i odnosi imaju ključnu ulogu u osiguravanju da naš region bude spreman da prevlada te izazove“, rekao je Oča.

Ipak, napredak na dovršavanju tog sporazuma koči Indija. Nju Delhi je rezervisan zbog straha od potencijalno velikog priliva kineske robe.

Premijer Narendra Modi upozorio je da otvaranje ogromnog indijskog tržišta mora biti praćeno i otvaranjem drugih sektora, gde indijske kompanije mogu imati koristi. Ta zemlja sa ASEANOM ima poseban sporazum.

„Pozdravljam nedavnu odluku da se revidira sporazum između ASEANA i Indije. To će ne samo pomoći da se dalje ojačaju naši ekonomski odnosi, već će i naša trgovinska razmena biti više uravnotežena. Voleli bismo da osnažimo partnerstvo u oblastima kao što su bezbednost na moru, humanitarna pomoć“, izjavio je Modi.

Šef kineske vlade Li Kećang na skupu je govorio o tome šta bi trebalo da bude u fokusu samita.

„Morali bismo da se usredsredimo na pragmatičnu saradnju, multilateralizam i slobodnu trgovinu, kroz dijalog i konsultacije. Suočeni sa sve većim ekonomskim nazadovanjem na globalnom planu zbog različitih pritisaka i neizvesnosti, zemlje moraju da krenu nepovratnim putem saradnje da bi se ostvarila obostrana korist“, istakao je Kećang.

Sjedinjene Američke Države na samitu predstavlja delegaciju na nižem nivou, predvodi je ministar trgovine Vilbur Ros.

To je izazvalo zabrinutost u regionu da više ne može da se pouzda u Vašington kao protivtežu sve većoj kineskoj dominantnosti u regionu.

Uoči skupa, ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da Amerika pokušava da pojača svoj uticaj u Jugoistočnoj Aziji i promoviše koncept Indo-pacifičke regije, što, kako tvrdi, protivreči osnovnim principima ASEANA.

(RTS)

Prethodni tekstSmoothie s mentom i lanom
Sledeći tekstSmothie s dinjom i lešnicima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime