Predsednik Vučić: Indija je veliki prijatelj i značajan partner Srbije

Foto: Twitter/pmoindia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je 15. avgusta svim građanima Indije Dan nezavisnosti ove države.

„Dan kada je pre 70 godina proglaše na nezavisnost Republike Indije i kada se u Nju Delhiju po prvi put zavijorila trobojka sa okruglom ašok čakrom u sredini, označava konačnu pobedu ideje i učenja velikog Mahatme Gandija da je moguće izvojevati nezavisnost nenasilnim aktivizmom, mirnim načinom i bez prolivanja krvi. Samo godinu dana kasnije, tadašnja Jugoslavija, sa Srbijom u svom sastavu, uspostavila je diplomatske odnose sa Republikom Indijom. To znači da ćemo već sledeće godine obeležiti i važan zajednički jubilej – 70 godina diplomatskih odnosa“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija Indiju vidi kao velikog prijatelja i značajnog partnera za saradnju.

„Odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima. Važan pokazatelj doslednost i politike Republike Indije ogleda se i u principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Time na najbolji način manifestuje ulogu čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava“, poručio je Vučić.

Foto: Twitter/pmoindia

Predsednik Srbije je potom naglasio kako je tokom posete Indiji u januaru ove godine bio impresioniran rezultatima u razvoju privrede i primeni savremenih tehnologija.

„To je svakako odraz uspešnih mera Vlade Indije, predvođene premijerom Narendrom Modijem, ali i rezultat znanja i marljivosti građana, privrednika i stručnjaka Indije. U tome vidim i velike mogućnosti za intenziviranja svih vidova saradnje Srbije i Indije, pri čemu posebno želimo da povećamo obim privredne saradnje, unapredimo je i podignemo je na viši nivo. Pridružujući se srdačnim čestitkama povodom jubilarnog Dana nezavisnosti Republike Indije, Predsedniku Ram Nat Kovindu, Vladi i svim građanima prijateljske Indije, u ime građana Srbije i u svoje ime, upućujem najbolje želje za nove uspehe, kao i srećan i blagorodan život“, rekao je Vučić za kraj.

Prethodni tekstPremijer Modi: „Nova Indija do 2022. godine“
Sledeći tekstDan nezavisnosti Indije – intervju sa ambasadorkom Narinder Čohan

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime