Premijer Modi: „Nova Indija do 2022. godine“

Foto: Twitter/narendamodi

Premijer Indije Narenda Modi je na današnjem skupu, povodom obeležavanja 70. godišnjice od proglašenja Dana nezavisnosti Indije, podelio svoje vizije i očekivanja o „Novoj Indiji“, ili kako će ona izgledati u bliskoj budućnosti.

„Ljudi Indije stoje rame uz rame uz žrtve prirodnih katastrofa i velike tragedije u Utar Pradešu, kada je u bolnici preminulo na desetine dece“, rekao je Modi. Preko 70 dece umrlo je prošle nedelje u bolnici u Gorakpuru usled smrtonosnog izbijanja encefalitisa.

Premijer Modi se dotakao i teme „Nove Indije“. „Moramo da razmišljamo pozitivno“, rekao je Modi, pozivajući mlade Indijce da „iskoriste ovu priliku kako bi oblikovali budućnost nacije i učestvovali u razvoju Indije“.

„Pozivam sve da se kandiduju za „Novu Indiju do 2022″. Do tada siromašni će imati konkretne kuće, poljoprivrednici će udvostručiti svoje prihode, mladi i žene će dobiti velike mogućnosti, Indiju bez kasti, terorizma, korupcije“ – rekao je premijer.

Modi je svojim uticajem doprineo padu kriminala i nasilja u Džamuu i Kašmiru, pozivajući one koji su „govorili oružjem“ da se „uključe u glavni tok“. Njegova vlada bila je odlučna da vrati u Kašmir svoj status „neba na zemlji“, navodeći: „Meci ili zloupotrebe neće rešiti problem Kašmira. Promene mogu doneti samo prihvatanje trenutnog stanja Kašmira i preobraćanje na bolje“.

Ali, on je takođe naglasio: „Nema nikakve sumnje da li treba biti „otirač“ za terorizam ili teroriste“.

Premijer Modi je poslao još jednu snažnu poruku o nedavnim napadima mafije na svete krave, rekavši: „nasilje u ime vere je neprihvatljivo“. Premijer je rekao: „Indija se zalaže za mir, jedinstvo i prijateljstvo“, naglasivši da u „Novoj Indiji“ nema mesta ni za šta drugo.

Za razliku od prošle godine, Modi nije direktno spomenuo Pakistan, niti granični prelaz sa Kinom, ali je rekao: „Sigurnost je naš najveći prioritet i Indija može da brani sebe od svih koji pokušavaju da deluju protiv naše zemlje“.

Takođe je predstavio izveštaj o dostignućima i inicijativama svoje vlade kao što je demonetizacija, koja je, kako je rekao premijer, vratila lake korake u bankarski sistem. Njegov rat protiv crnog novca i korupcije, rekao je premijer Modi, će se intenzivirati.

Premijer je obećao kratak govor ove godine. Naime, kada se prošlog meseca obratio svom mesečnom radijskom programu, primio je žalbe da su njegovi govori iz Red Forta bili predugački. Prošle godine je govorio čak 94 minuta.

U prestonici Indije danas je do sada neviđena bezbednost sa oko 70.000 policajaca raspoređenih širom Delhija. Samo 9,100 policajaca su na dužnosti u i oko Crvene tvrđave.

Prethodni tekstZašto je 15. avgust izabran kao Dan nezavisnosti Indije?
Sledeći tekstPredsednik Vučić: Indija je veliki prijatelj i značajan partner Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime