Zašto je 15. avgust izabran kao Dan nezavisnosti Indije?

Foto: Twitter/pmoindia

Godine 1929. kada je Džavaharlal Nehru (prvi premijer Indije, državnik i političar), tadašnji predsednik Kongresa pozvao na potpunu nezavisnost Indije od britanske kolonijalne vladavine, 26. januar je izabran kao proglašenje Dana nezavisnosti. Kongresna stranka je nastavila da ga proslavlja od 1930. godine, sve dok Indija nije stekla nezavisnost, a 26. januara 1950. proglašen je Dan republike – dan kada je Indija formalno postala suverena zemlja i više nije bila pod britanskom dominacijom.

Kako je onda 15. avgust postao Dan nezavisnosti Indije? Britanac Lord Luis Mauntbaten dobio je mandat od strane britanskog parlamenta da prenese moć sve do 30. juna 1948. Ipak, Mauntbaten je unapredio datum do avgusta 1947.

Na osnovu podataka Mauntbatena, Indijski zakon o nezavisnosti uveden je u britanski dom 4. jula 1947. i prošao je u roku od dve nedelje. To je predviđalo kraj britanske vladavine u Indiji, 15. avgusta 1947. godine, i uspostavljanje domovine Indije, kojoj je bilo omogućeno otcepljenje od Britanskog Komonvelta.

Mauntbaten je kasnije tvrdio da je „datum sam izabrao. Bio sam odlučan da pokažem da sam gospodar celog događaja. Kad su pitali da li smo odredili datum, znao sam da mora da bude uskoro. Nisam to tačno razradio tada – mislio sam da mora biti oko avgusta ili septembra i onda sam odredio 15. avgusta. Zašto? Zato što je to bila druga godišnjica predaje Japana.“

Prethodni tekstČak 20 indijskih firmi među prvih 100 kompanija na listi Asia300
Sledeći tekstPremijer Modi: „Nova Indija do 2022. godine“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime